Vijesti

SABOR HKZ-a “MI”: „IZGRAĐUJMO SE U VJERI I DOMOLJUBLJU!“

U Zagrebu je održan izvještajni sabor Hrvatskog katoličkog zbora MI, nakon dvije godine mandata aktualnog vodstva zajednice. Bila je to prigoda da se izaslanstva MI-ovskih zajednica iz cijele Hrvatske te članovi upoznaju s dosadašnjim aktivnostima i planovima za budućnost te da se raspravi o aktualnom trenutku u društvu i Crkvi, kao i načinima na koje MI može dati originalan doprinos boljitku Hrvatske i Crkve u Hrvatskoj.

Uvodnu riječ je održao duhovnik zajednice vlč. Jozo Mario Tolj, koji je podsjetio na bogatu tradiciju zajednice i trajna načela služenja Bogu, Crkvu i domovini. Nakon toga je glavni tajnik Denis Bajs podnio izvještaj o radu, podsjećajući na mnogobrojne projekte poput pokretanja novog MIportala, redovite tribine zajednice koje otvaraju neke od najaktualnijih društvenih i vjerskih tema te okupljaju uglednike iz svih sfera života, karitativne projekte ali i duhovnost. U ime MI-ovskih zajednica govorio je Dominik Petar Čavka, dopredsjednik HKZ MI u Trogiru, koji je izvijestio o mnogobrojnim aktivnostima, kroz koje trogirski MI-ovci pod vodstvom duhovnika don Vinka Sanadera svjedoče svoju vjeru i MI-ovsko poslanje. Predsjednik zajednice dr.sc. Božo Skoko je govorio o izazovima aktualnog trenutka u kojem živimo, s posebnim naglaskom na odmak Europe od svoga kršćanskog nasljeđa, svođenje vjere na rutinu i prosječnost među kršćanima, skandale i afere koje potresaju Crkvu, ali i odgovornost vjernika u trenucima kad se Crkvu želi vratiti u sakristiju… Također se osvrnuo na društveni i politički trenutak u Hrvatskoj, smatrajući kako nam nedostaje vizije i zajedništva, te kako „često nacionalni interesi postaju zarobljenicima taština, ega i ideologija, umjesto da pokažemo otvorenost kako bi svi bili uključeni, kako se nitko ne bi osjećao suvišnim ili odbačenim i kako bi iskoristili sve talente koje Hrvatska ima…“ „U svemu tome – dodao je predsjednik – MI-ovci imaju posebnu ulogu jer vlastitim primjerom moraju svjedočiti ljubav prema bližnjemu i domovini, odgovornost prema svome poslanju u društvu, profesionalnost i predanost…“ Glavni urednik MIportala Mate Krajina je pozvao sve članove i prijatelje MI-a da se aktivno uključe u kreiranje sadržaja, kako bi MI bio svjetionik u moru ponude informacija i sadržaja. Predsjedništvo je na Saboru izvijestilo kako je dugogodišnji član MI-a, koji je obnašao neke i od najodgovornijih dužnosti u zajednici don Anđelko Kaćunko imenovan nacionalnim duhovnim asistentom zajednice.

Na koncu je utemeljitelj.i duhovnik HKZ „MI“, između ostaloga, poručio miovcima: „HKZ „MI“ treba i dalje davati svoj doprinos Crkvi i narodu. Zato treba izgrađivati sebe u vjeri i u domoljublju, te se povezivati s onima koji pokazuju interes za te bitne stvari.

Stoga, uzmimo srcu naša načela. Zahvalimo Bogu što nas je odabrao da mu možemo služiti, posebno u apostolatu pisane riječu, u kulturi i kroz kulturu. Zahvalimo što možemo sudjelovati u obnovi naroda i Crkve. Budimo kvasac, jer nikada ne treba puno kvasca da tijesto uskvasa. Pozvani smo da budemo taj kvasac. Brižno njegujmo posebno svoju zdravu crkvenost. Mi smo ta Crkva koja želi zajedništvo, a ne izdvajanje. Kad se umori svijet, kad se umore i neki u Crkvi, istinski pravi vjernik – katolik s novim zanosom pokreće i ide naprijed. Ja vam želim taj zanos koji će donijeti dobro i Crkvi i narodu. Volite Crkvu, volite narod, volite i naš MI.“

Zanima nas Tvoje mišljenje!