Vijesti

VODNJAN – 23. DJEČJI FESTIVAL DUHOVNE GLAZBE „ISKRICE“

VODNJAN (IKA)

Ovogodišnji festival, održan pod geslom „Djeca, budućnost svijeta“ okupio je u subotu 11. svibnja u Vodnjanu 220 mališana iz Porečke i Pulske biskupije te Riječke nadbiskupije.

Nastupilo je devet zborova te jedna mlada pjevačica u solističkoj izvedbi, upravo je ona, mala Laura Tina, učenica riječke Katoličke osnovne škole Josip Pavlišić, pobijedila na ovogodišnjim „Iskricama“ s pjesmom „Blagoslovljena“.

Festival je započeo okupljanjem izvođača u vodnjanskoj župnoj crkvi Sv. Blaža gdje je sudionicima riječ pozdrava uputio vodnjanski župnik Marijan Jelenić te im udijelio blagoslov s Presvetim. Mali pjevači potom su se uputili prema Narodnom trgu. Ondje su se, nakon otpjevane himne „Iskrica“ nazočnima obratili predstavnici gradskih i crkvenih vlasti. Uime gradonačelnika Vodnjana Claudija Vitasovića pozdrave okupljenima uputio je Corrado Ghiraldo, predsjednik Gradskog vijeća Vodnjana koji je ujedno i ravnatelj vodnjanske osnovne škole. Uime organizatora Hrvatskog katoličkog zbora „MI“, Osnovne zajednice Vodnjan, skupu se obratila Melita Balaković.

Ispred Porečke i Pulske biskupije te vodnjanske župe sv. Blaža skup je pozdravio župnik Jelenić. Istaknuo je kako je s ovim 23. izdanjem festivala Iskrica na tom glazbenom događaju nastupilo oko 10.200 djece. Podsjetio je da je festival od samoga početka stavljen pod moćnu zaštitu nebeskog zagovornika sluge Božjeg Egidija Bulešića.

Nakon natjecateljskog dijela, dok je prosudbeni žiri odlučivao, u revijalnom bloku, s nizom poznatih duhovnih uspješnica nastupila je Katarina Smoljan.

Prije nastupa pobjednice Laure Tine, pojašnjeno je da ona ne pjeva u nijednom zboru, ali voli pjevati mlađoj braći, te da je stihove svoje pjesme napisala sama, tekst joj je pomogao uobličiti njezin otac Dorijan Škrobonja, koji ujedno potpisuje glazbu i aranžman.  Sa svojih devet i pol godina, osim glasom, Laura se posebno istaknula umiješnim i odmjerenim  scenskim nastupom.

Već niz godina u sklopu Iskrica se održava i literarni natječaj Egidije Bulešić. Ove je godine na natječaj pristiglo 18 radova, značajno više nego prethodnih godina. Prvo mjesto osvojila je Sara Kuftić, učenica Osnovne škole Vodnjan, pod vodstvom mentorice Katarine Jelinčić, za rad naslova „Dugo očekivana sreća“. Drugo mjesto osvojila je Nikol Šorić iz pazinske Osnovne škole Vladimira Nazora uz mentoricu Irenu Šćulac. Treće mjesto pripalo je učeniku pulsko Škole za odgoj i obrazovanje Raulu Peruško, uz mentoricu Margaretu Pejić.

Zborovi su za svoje nastupe nagrađivani u više kategorija: posebne nagrade za najbolji tekst, glazbu i aranžman te nagrade za izvedbu novih i poznatih skladbi u kojoj su nagrađeni zasebno zborovi osnovnih škola i župa.

Drugo mjesto u kategoriji izvedbe poznatih skladbi među osnovnim školama pripalo je Zboru Osnovne škole Vodnjan za nastup s pjesmom „Sva djela Gospodnja“, pod vodstvom mentora Bogdana Fabrisa. Prvoplasirani u toj kategoriji je Zbor Područne osnove škole Lupoglav „Mali zbor“ koji je pjesmu „Gospodine, ti si pastir moj“ izveo pod vodstvom vjeroučiteljice Jasmine Ladika.

Treće mjesto u kategoriji izvedbe poznatih skladbi među župnim zborovima osvojili su: Zbor „Mladi od sv. Jurja“ koji su pjesmu „Vida en ti“ izveli pod vodstvom Vesne Drndić, te Dječji zbor župe sv. Kuzme i Damjana iz Fažane, pod vodstvom zborovođa Tee Mužić i Kristine Kamalić, za pjesmu „Ljubav je pronašla put“. Drugoplasirani su: Zbor „Mali od sv. Jurja“ iz župe Stari Pazin, koje vodi Vesna Drndić, za nastup s pjesmom „Primi Bože moje ruke male“  te Zbor „Egidije Bulešić“ župe sv. Blaža Vodnjan, pod vodstvom Ivane Pajković, za pjesmu „Gospode trebam te“. Prvu nagradu u kategoriji izvedbe poznate duhovne skladbe među župama osvojio je Dječji zbor župe Sv. Rok iz Galižane za dvojezično izvedenu pjesmu „Invochiamo la tua presenza“ – „Zazivamo tvoju prisutnost“, koju je 15 mališana otpjevalo pod vodstvom Katarine Knežević.

Na ljestvici izvedbe novih skladbi, u konkurenciji župnih i školskih zborova, treće plasirani je zbor „Angeli binachi“ iz Talijanske osnovne škole Edmondo De Amicis iz Buja, koji je pjesmu „Camminiamo verso te, Signore“ izveo pod ravnanjem Vesne Jugovac Pavlović, ona potpisuje tekst i glazbu, a aranžman je realizirao Mauro Giorgi. Drugo mjesto pripalo je Lauri Tini za njezinu pjesmu „Blagoslovljena“, a prvo mjesto Zboru „Nebeske iskrice“ za skladbu „Djeca mogu mijenjati svijet“, čiji tekst potpisuje Mirela Tuhtan, glazbu Ivana Marčelja te aranžman Aleksandar Valenčić.

Nagradu za najbolji tekst među novim skladbama osvojila je pjesma „Blagoslovljena“, pobjednička pjesma festivala, čiji tekst potpisuje Laura Tina i njezin otac Dorijan Škrobonja. Nagradu za najbolju glazbu  osvojila je pjesma „Djeca mogu mijenjati svijet“ u izvedbi Zbora „Nebeske iskrice“  iz riječke župe sv. Mateja – Viškovo. Autorica glazbe je voditeljica zbora Ivana Marčelja, a aranžman potpisuje Aleksandar Valenčić.

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!