Foto: Thinkstock

Poljska je priopćila da će se usprotiviti bilo kakvim sankcijama EU-a protiv Mađarske, optužene za kršenje temeljnih europskih vrijednosti.

Prihvaćeno izvješće o Mađarskoj, pet hrvatskih eurozastupnica glasovalo protiv: Orban europske čelnike nazvao licemjerima, oni njega lopovom

“Svaka zemlja ima svoje suvereno pravo provoditi unutarnje reforme koje smatra potrebnima”, priopćilo je poljsko ministarstvo vanjskih poslova kasno u srijedu.

“Akcije protiv zemalja članica služe samo produbljivanju podjela unutar EU-a, povećavajući nepovjerenje građana u europske institucije”.

Europski parlament glasovao je u srijedu za sankcioniranje Mađarske zbog “zanemarivanja standarda demokracije, građanskih prava i korupcije”, u pokušaju pokretanja postupka kažnjavanja predviđenog člankom 7 Ugovora o EU-u. U ekstremnom slučaju, ovaj članak predviđa ukidanje glasačkih prava zemlji.

Orban odbacio izvješće

Od 693 zastupnika, izvješće je podržalo njih 448, 197 je bilo protiv, a 48 suzdržano, što znači da je za izvješće koje je mađarski premijer Viktor Orban odlučno odbacio kao “pristrano, ucjenjenivačko i uvredljivo” za mađarski narod, glasao i dio zastupnika iz Europske pučke stranke (EPP) pod palicom Manfreda Webera koji je netom objavio kandidaturu za spitzenkandidata, lidera grupacije.

(VIDEO) Orban: ‘EP sprema se osuditi čitav mađarski narod, jer smo odlučili da nećemo postati zemlja migracije’

Pet hrvatskih eurozastupnica glasovalo protiv izvješća

Hrvatska europarlamentara Dubravka Šuica komentirala je za N1 televiziju usvajanje izvješća o Mađarskoj. Tri zastupnice HDZ-a Šuica, Ivana Maletić i Željana Zovko, kao i Marijana Petir Ruža Tomašić iz iste grupacije, u EP-u su glasovale protiv izvješća.

– Naša mala delagacija glasovala je protiv izvješća. Mađarska je susjedna zemlja s kojm želimo gajiti dobrosusjedske odnose. Vrući krumpir je ovog puta dan u ruke EP-a i ovo je prvi put da se Europski parlament bavi ovakvom temom, prošli put, s Poljskom, je postupak pokretala Europska komisija”, rekla je Šuica objašnjavajući da je Europska komisija “čuvarica europskog ugovora te da je ona trebala pratiti stanje i to pokrenuti“.

Orban: ‘Europa treba novu Europsku komisiju i parlament koji će zaustaviti migracije’