Dijalog

Ljilja Vokić: ‘Nikakve udruge nemaju pravo tražiti uklanjanje križa u školi

Ljilja Vokić za Narod.hr: ‘Nikakve udruge nemaju pravo tražiti uklanjanje križa u školi, štoviše, zbog toga ih roditelji mogu tužiti’

Foto: narod.hr

Europski sud za ljudska prava donio je odluku kojom izlaganje križeva u učionicama nije u suprotnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Ta presuda stoji uokvirena u predvorju 7. gimnazije, ja sam je ondje stavila kao ravnateljica. Prema tome, nema ništa sporno u isticanju raspela u školskim prostorima“ – istaknula je za Narod.hr Ljilja Vokić, bivša ravnateljica zagrebačke VII. gimnazije i bivša ministrica prosvjete i športa (1994.-1998.) komentirajući pritužbu Europske civilne inicijative jer se u OŠ Dugave nalazi istaknuto raspelo.

Ljilja Vokić upozorava na presudu Europskog suda za ljudska prava, koja dopušta isticanje križeva u školskim prostorima.

„Presuda je donesena nakon jednog slučaja u Italiji gdje je Finkinja koja je pohađala talijansku školu pokrenula tužbu zbog istaknutih križeva. Talijanska država stala je iza te škole te je, na kraju, Europski sud za ljudska prava presudio u korist Italije“.

„Dakle, nikakve udruge nemaju prava tražiti uklanjanje raspela iz školskih prostora. Štoviše, roditelji djece koja pohađaju te škole, mogu tužiti te udruge zbog toga što im uskraćuju zakonom zajamčena prava.“ – zaključila je Ljilja Vokić za Narod.hr.

Čelnik Europske inicijative Zagreb na srpskom najavio obraćanje pravobraniteljici i MZO-u

Podsjetimo, na pritužbu Europske civilne inicijative Zagreb, točnije njezina voditelja, srbijanskog državljanina Ivana Zidarevića, ravnatelj škole Tomislav Cvitanović uputio je sljedeći odgovor:

“Poštovani gospodine Zidarević, samo da vas podsjetim da je naša Republika Hrvatska katolička država koja neizmjerno cijeni kršćanstvo i vjeru u Boga. U našoj školi preko 92 posto djece je uključeno u katolički vjeronauk, ne umanjujući one koji su druge vjeroispovijesti.
Raspelo Isusa Krista u našoj školi ne bi trebalo smetati onome tko drži do vjere ma kako se ona zvala.
Za dodatna objašnjenja i razgovore navratite u našu školu.”

Uslijedila je reakcija Ivana Zidarevića o čemu više možete pročitati OVDJE.

Presuda Europskog suda iz 2011. priznaje da isticanje raspela nije u suprotnosti s ljudskim pravima

Spomenuta presuda Europskog suda za ljudska prava donesena je 18. ožujka 2011., a njome je poništena ranija presuda toga suda iz 2009. u predmetu Lautsi protiv Italije, a na koju se žalila talijanska Vlada.

Presuda na najvišoj međunarodnoj sudskoj razini priznaje da “kultura ljudskih prava nije u suprotnosti s vjerskim temeljima europske kulture” i da ne smije biti dovedena u taj položaj, jer kršćanstvo joj je dalo značajan doprinos. Riječ je o vrlo značajnoj odluci, istaknuo je tom prilikom predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi.

Sudac je potvrdio da izlaganje križa ne predstavlja indoktrinaciju, nego je izraz kulturnoga i vjerskog identiteta kršćanskih zemalja, ističe Lombardi. Također je pozdravio odluku kojom Sud za ljudska prava svakoj zemlji priznaje diskrecijsko pravo ophođenja s vjerskim simbolima. Da je donesena drukčija odluka, ističe Lombardi, vjerske slobode bile bi ograničene ili dokinute.

Izvor: narod.hr

https://narod.hr/hrvatska/ljilja-vokic-za-narod-hr-nikakve-udruge-nemaju-pravo-traziti-uklanjanje-kriza-u-skoli-stovise-zbog-toga-ih-roditelji-mogu-tuziti

Zanima nas Tvoje mišljenje!