Mi i život

Na vatikanskoj skulpturi posvećenoj migrantima nalazi se i Hrvat

www.nedjelja.ba

Prvi put u posljednjih 400 godina na Trgu Sv. Petra instalirana je jedna umjetnička skulptura u bronci. Riječ je o djelu „Angels Unwares“, kanadskoga umjetnika Timothyja P. Schmalza, kojeg je 29. rujna blagoslovio Rimski biskup.

„Želio sam to umjetničko djelo ovdje na Trgu Sv. Petra kako bi sve podsjetilo na evanđeoski izazov prihvaćanja“, rekao je papa Franjo nakon misnog slavlja na 105. Svjetski dan migranata i izbjeglica 29. rujna. „U zajedništvu s vjernicima svih biskupija svijeta obilježili smo Svjetski dan migranata i izbjeglica kako bismo ponovno potvrdili potrebu da nitko ne bude isključen iz društva, bilo da je to građanin koji na određenome mjestu boravi dugo godina ili pridošlica“, rekao je Papa, te kako bi naglasio to opredjeljenje, nakon molitve Angelusa otkrio je skulpturu Angels Unwares, rad kanadskog kipara Timothyja Schmalza, koja je pak nadahnuta riječima iz Poslanice Hebrejima: „Gostoljublja ne zaboravljajte: njime neki, i ne znajući, ugostiše anđele!“ (Heb 13,2).

Skulptura predstavlja skupinu migranata/ izbjeglica, njih ukupno 140, iz različitih kultura i povijesnih razdoblja.

„Saznao sam da je broj kipova koji se nalazi na kolonadama Trga Svetog Petra točno 140. Znajući da će ovo biti prva brončana skulptura koja će se nakon 400 godina postaviti na trg htio sam stvoriti simetriju između starog i novog te između ideje svetaca i dragocjene svetosti svih ljudskih života“, pojasnio je kipar Schmalz.

Kako je objavljeno na Fratellanza umana, osobe koje su dio skulpture prikazuju ljude iz različitih povijesnih razdoblja. Od antičkih do migranta iz Europe, te današnjih stanovnika Afrike i Sirijaca. Dodao je i to kako je htio prikazati različite kulture, ali i emocije koje su osobe doživljavale. Tu je Hebrej koji bježi iz nacističke Njemačke, tik uz sirijskog izbjeglicu koji se nalazi do Poljaka u bijegu od komunizma. Tu su i različite emocije: radost, nada, ali i tragična tuga zbog napuštanja doma i voljenih osoba.

„Vidite kako ljudi iz različitih dijelova svijeta, kršćani i nekršćani, dolaze na trg i što možete bolje napraviti s umjetničkim djelom nego pokušati izraziti dobrodošlicu i toplinu“, poručio je autor.

Jedan od prikazanih likova na zajedničkom brodu skulpture Angels Unwares je i muškarac s torbom na kojoj je urezan križ s hrvatskim pleterom. Čini se kako je riječ o migrantu Hrvatu koji je možda i svećenik.

Ovom skulpturom autor je zasigurno htio podsjetiti i Hrvate da su kroz povijest često bili migranti – ponekad zbog gladi, ratova ili političkih progona – a nerijetko i ilegalni migranti u bijegu od političkog i ekonomskog sistema koji ih je sputavao u slobodi i napretku.

KT

Zanima nas Tvoje mišljenje!