Mi i život

ČESTITAMO: DAROVANO 3556 VOLONTERSKIH SATI 141 STARIJOJ I NEMOĆNOJ OSOBI!

OSIJEK (IKA)

Skupštini Katoličke udruge Veronikin rubac održana je 25. veljače u pastoralnoj dvorani Franjevačkog samostana sv. Križa u Osijeku.

Skupština je otvorena zahvalnom molitvom koju je predmolio fra Zoltán Dukai, prisjetivši se bolesnih i preminulih te zazivajući Božji blagoslov na volontere i korisnike Udruge. Predsjednica Marija Šešo rekla je da vrijeme i prostor na kojem žive postaje sve bremenitije zahtjevima da se pojedinac vrednuje kroz materijalni doprinos ili izdatak zajednici u kojoj živi. „Mi smo željeli popraviti ovaj način razmišljanja i pomoći samima, slabima i nemoćnima, postajući obitelj koja će zamijeniti onu koju su tijekom života izgubili umiranjem partnera ili iseljenjem mladih. Pokušavamo biti tu za one koji uz pomoć naših volontera mogu ostati u svojoj sredini i poznatom okruženju te osjetiti vlastitu vrijednost i samopoštovanje. Na području Osječko-baranjske županije udio starijih od 65 godina života u ukupnom stanovništvu (prema popisu stanovništva 2011.) iznosi 17,2 posto sa stalnom tendencijom porasta, a to govori o izrazitom starenju pučanstva“, rekla je Šešo.

Dvanaesta godina djelovanja Veronikinog rupca ispunjena je s 3556 volonterskih sati rada jer su angažiranošću volonteri odgovorili na zahtjeve 141 korisnika u 2018. godini darujući potrebitima različite usluge, ulažući djelatno svoje vrijeme, stručnost, talente i ljubav prema bližnjemu te oživljujući u konkretnim djelima socijalni nauk Crkve.

„Trenutačno imamo 65 članova koji brinu za starije i nemoćne osobe. Prošle godine napustilo nas je 9 naših štićenika, dok je u ukupnoj evidenciji u 12 godina djelovanja upisano 345 korisnika, a registar preminulih sve je deblji“, rekla je Šešo. Istaknula je dobro suradnju s Centrom za socijalnu skrbi, Crvenim križem u Osijeku, Caritasom, Isusovačkom gimnazijom s pravom javnosti, Patronažnom službom Doma zdravlja Osijek, udrugom Rijeka ljubavi, Područnom službom HZZO-a, a posebno s upravnim odjelima za zdravstvo i socijalnu skrb Grada i Županije te s „Glasom Slavonije“ koji objavljuje njihov rad u vodiču za udruge. „Kada je Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije slavio 75. obljetnicu rada, mi smo na tematskoj proslavi predstavili skrb o starim ii nemoćnim osobama naše Udruge. Posebno ističemo da je naša članica Vera Szilner dobila nagradu Volonterskog centra Osijek za volontera godine i na taj način postajemo priznati članovi zajednice u kojoj djelujemo. U Osijeku se organiziraju tribine o socijalnom nauku Crkve na kojima kroz dokumente možemo upoznati osnove socijalnog djelovanja, kako Crkve kao institucije tako i laika koji taj nauk moraju primjenjivati u svakodnevnici na korist pojedinca i društva. Promatrajući brojke u našemu izvješću, evidentno je da je dio skrbi bolje društveno organiziran kroz Crveni križ. Međutim, bolest suvremenog čovjeka sve više postaje samoća. Stoga ne čudi da je broj naših posjeta i druženja povećan, ali će se trebati povećati i uz suradnju s Isusovačkom gimnazijom koja je već lani surađivala u akcijama pomoći starima i druženju. Kao što činimo svake godine i 2018. smo se hodočašćem u Asiz duhovnom obnovom odmakli od svakodnevnice i pripremili za nastavak rada. Želja nam je pomoći svima i u buduće, a za to treba uložiti dodatne napore za pomlađivanje i edukaciju članova“, izvijestila je Šešo.

Skupštinu je vodilo radno predsjedništvo: Kanita Peroli i Damir Gojković uz predsjedanje Dragice Nemet, koja je uvodno zahvalila predsjednici Šešo „dobroj duši i utemeljiteljici Veronikinog rupca čiji je rad na terenu nezamjenjiv“.

„Sukladno Statutu Udruge i dalje ćemo pomagati nemoćnima, starima te osobama u potrebi, u njihovim domovima u zadovoljavanju osnovnih ljudskih potreba i poslova koje ne mogu sami obavljati, npr. u održavanju osobne higijene i higijene životnog prostora, opskrbi osnovnim namirnicama i slično ili pomoći pri organiziranju smještanja u ustanovu ili udomiteljsku obitelj, kada je to potrebno. Korisnici jesu i bit će građani Osijeka u potrebi, a poznati su Udruzi. Također, nastavljamo suradnju s drugim humanitarnim udrugama i organizacijama na našemu području i pokušavamo ju proširiti na Udrugu katoličkih medicinskih sestara. U širenju mreže socijalnih usluga u lokalnoj zajednici s Udrugom JA kao i TI planiramo se javljati, kao partneri na buduće projekte u cilju razvoj socijalne uključenosti. Želimo da nas ova suradnja dovede bliže stremljenjima k otvaranju dnevnog boravka za starije, nemoćne i bolesne članove obitelji. Predviđena je i suradnja s Povjerenstvom za zaštitu prava bolesnika i nastavak mjesečne edukacije volontera glede palijativne skrbi, razvoja kršćanske etike u svakodnevnoj komunikaciji te angažman radi ublažavanja sve većega problema usamljenosti“, najavila je Košćak, govoreći o planu Udruge u 2019. Financijsko izvješće s pozitivnim rezultatima i pojedinačnim donatorima podastrla je Vera Szilner, dok je Vlasta Marodt uime Nadzornog odbora čestitala za ostvareno. Marija Šešo uvodno je zahvalila franjevcima Franjevačkog samostana u Tvrđi za ustupljen prostor te pozdravila nazočne goste „koji su tijekom godina svojim prisustvom i suradnjom s Udrugom postali dio obitelji Veronikinog rupca“ Ivku Kaurinović, ravnateljicu Centra za socijalnu skrb Osijek, i Denisa Ćosića, ravnatelja Gradskog društva Hrvatskog crvenog križa Osijek. Zahvala je upućena svim dosadašnjim suradnicima, institucijama i dobrotvorima uključujući Grad Osijek te Osječko-baranjsku županiju za višegodišnju potporu aktivnostima.

Zanima nas Tvoje mišljenje!