Mi i život

HRVATSKA NA KOCKI? MOŽE LI KOCKA PASTI NA – MAFIJU?

 

Piše: Anđelko Kaćunko

Nakon što je Juda za malo škuda bio prokockao apostolstvo, Božji dar da bude “svjedokom Isusova uskrsnuća”, apostoli su održali potpuno neobične demokratske izbore. Bila su dva kandidata za to mjesto: Barsaba i Matija. A budući da nije bilo predizborne kampanje, apostoli su se najprije pomolili, a “onda baciše kocke, i kocka pade na Matiju” (v. Dj 1,15-26). Sada bi neki mogli pomisliti: “Eh, možda bi bilo bolje da smo i mi tako birali na prošlim izborima!” Ne zna se, nije lako to potvrditi, jer izbori su vrsta igre, ponekad čisti hazard. Ali u ovom razmišljanju riječ je o jednom drugom kockanju.

Primjer apostola Matije doista potiče na razmišljanje. Time što je postao apostolom, on je, može se reći, osvojio najveći “jack pot” u povijesti. Poslije toga ništa ga u životu nije zanimalo nego ispunjavanje Isusovih “listića”. Nije čekao srijedu, “igrao” je svaki dan! Uvijek je pogađao koji će brojevi biti “izvučeni”. Postao je tako strastven Isusov “igrač”, toliko ovisan o evanđeoskom “kockanju”, da je kao većina apostolâ za Isusa podnio mučeničku smrt.

Poput Isusa i on je potvrdio što kaže Sv. pismo: “Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.” U čemu je tajna? Odgovor daje također Biblija: Matija je upoznao ljubav koju Bog ima prema nama i povjerovao joj. Ostao je toj ljubavi, i zato je Bog uvijek bio u njemu. Zato je Matija, a to je najvažnije, ostvario potpunu radost i sreću!

Da svaki čovjek traži sreću, nije samo činjenica nego i otrcana fraza. Netko zgodno reče da je u zgradi Sreće najpunija čekaonica. No, posljednjih godina u Hrvatskoj su velike gužve također u kladionicama. Međutim, kockanje, igra na sreću, čovjeka može zaraziti do ludila. Taj fenomen sjajno je opisao i Dostojevski u romanu “Kockar”. I to na temelju vlastitog iskustva, jer je za svojih boravaka u inozemstvu znao danima kockati i spiskati sve što je imao. Pripremajući se za pisanje toga romana u jednom je pismu naveo da će to biti “opis svojevrsnog pakla, svojevrsnih robijaških muka“.

Doista, gledajući poplavu kladionica, povremenu lotomaniju, redovite blagdanske “robne lutrije” i sl. teško se oteti dojmu da su se i kod nas mnogi već zarazili tim hazarderskim “mukama paklenim”. Naravno, nekima je to oblik zabave i vrsta bezazlene igre, ali drugima svakako mogućnost da na najlakši način dođu do novca. Npr. kao u TV-“Milijunašu”. Po principu: sa što manje uloženog truda, osvojiti što veći zgoditak!

Upravo zato korisno je podsjetiti se opasnosti na koje nas upozorava mudrost Sv. pisma već u Starom zavjetu: “Tko za novcem trči – zbog njega će zalutati”, i “Tko novce ljubi, nikad ih dosta nema”. Dakle, onaj tko stalno “visi” u kladionici, tko strastveno igra svako kolo svih lutrija te možda ulaže velik novac na štetu svoje obitelji, tko stalno trči za tom neuhvatljivom i nezasitnom srećom želeći konačno “izvući sretan broj” i pogoditi “životnu kombinaciju”, riskira da čitav život pretvori u rulet, da na kocku stavi čak i svoj vječni život! Ovo se možda čini pretjeranim?

No, tako su mislili također Adam i Eva kad su ušli u razgovor sa Zmijom. Nisu bili svjesni da je u nekim slučajevima čak za našu vječnu sudbinu opasno primijeniti pravilo: “Tko ne riskira, ne profitira”. Nisu prozreli vještinu Lukavog Kockara, Iskusnog Varalice, Velikog Mafijaša koji im je ponudio “jack pot” na svome paklenom “ruletu”. Ušli su u “igru” i sve izgubili. Tako su tragično “bankrotirali” da dugove moraju otplaćivati svi njihovi potomci do konca svijeta!

Važno je dakle znati da Đavlova “kockarnica” i danas radi non-stop. Isus nas je upozorio da je nemoguće služiti dvojici gospodara, tj. Bogu i Mamonu – bogu novca. Zato i apostol Pavao napominje da oni koji se hoće bogatiti, upadaju u napast, zamku i mnoge nerazumne i štetne požude što ljude strovaljuju u zator i propast. Zaista, kaže on, “korijen svih zala jest srebroljublje; njemu odani, mnogi odlutaše od vjere i sami sebe isprobadaše mukama mnogima.”

Jedna od aktualnijih tema, koju mediji u Hrvatskoj stalno “vrte”, jesu novi (politički) izbori. Valja međutim imati na umu da je površan pristup toj činjenici (i zadaći!) vrlo velika zamka i opasnost da se lako smetne s uma kako smo svaki dan (a ne samo u pred/izborno vrijeme) pred izborom između dobra i zla, između istine i laži, između kršćanskoga i svjetovnoga stila života. Što (i koga) izabrati?

Apostoli su se prije izbora pomolili – i dobro su izabrali. Ostalo je Bibliji zapisano: Kocka pade na Matiju! To je, među ostalim, još jedan dokaz koliko je u životu važna i molitva! Dakle, kao recept za sve naše sadašnje dvojbe, na temelju Sv. pisma može se reći: pamet u glavu i krunicu u ruke, jer o tome ovisi neće li rezultat naših svakodnevnih životnih izbora glasiti: Kocka pade na – mafiju!

 

 

 

 

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!