MI I VJERA

KATEDRALA U PREKRASNOM KOTORU

Prva katolička katedrala u prekrasnom Kotoru izgrađena je u 9. stoljeću, a današnji izgled dobila je 1166. godine. Za njezinu raskošnu unutrašnjost čak su dopremljeni stupovi iz Palestine. Na njoj ponosno stoji ploča u čast 1000. obljetnice hrvatskog kraljevstva, a pored nje jedan od najraskošnijih muzeja crkvenog blaga Crkve u Hrvata.

U znak dobrosusjedskih odnosa, sredinom 17. stoljeća, Hrvati katolici su malu crkvu svetog Luke iz 12. stoljeća poklonili izbjeglim grčkim pravoslavcima. Tako je dugo imala dva oltara… Kasnije, na temeljima dominikanskog samostana, a zahvaljujući zauzimanju Austro-Ugarske monarhije, izgrađena je i pravoslavna crkva svetog Nikole te otvorena 1909. Na njoj danas stoji velika zastava Srbije, a ne Crne Gore.

Srednjovjekovna Crnogorska pravoslavna crkva, koja je prisilno ugašena 1921., a formalno obnovljena 1992. i dalje je bez vraćene imovine pa je njezina crkvice svetog Petra Cetinskog malena i stiješnjena u uskoj kotorskoj ulici… Dok se ona bori za svoje mjesto pod suncem, patrijarh SPC-a Porfirije po nekada katoličkoj Boki postavlja križeve uoči lokalnih izbora. Upućeni kažu – bez potrebitih dozvola. No to nitko ne dovodi u pitanje jer je upravo SPC “postavio” aktualnu crnogorsku vladu.

Jedan Kotoranin mi reče – Crna Gora pod okupacijom SPC-a. (Božo Skoko)

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!