ZNANOST I KULTURA

CRNA GOSPA IZ ALTÖTTINGA

U središtu Bavarske, stotinjak kilometara od Munchena prema Passau, pedesetak kilometara od Salzburga i samo dvadesetak kilometara od gradića Marktl am Inn, rodnog mjesta pape Benedikta XVI. nalazi se glasovito marijansko svetište Altötting. Tu se, kako bavarski katolici vole reći, časti Crna Gospa (Die Schwarze Madonna), Gospa od milosti već više od 500 godina. Mala drvena kapela, cijela uokvirena u zahvalnice pobožnih hodočasnika duhovni je epicentar, najvažnije njemačko marijansko svetište i jedno od šest navažnijih europskih marijanskih svetišta. Nalazi se, kako lijepo tom svetištu tepa najveći sin Njemačke, papa Benedikt, u srcu Bavarske i u samom srcu Europe. Za njemačko i svekoliko katoličanstvo je od neprocjenjive vrijednosti. I sam izgled tog svetišta izaziva strahopoštovanje, zrcali vjeru i budi ponos. Mala kapela, pocrnjela od tamjana i kroz stoljeća zapaljenih svijeća, sa stubištem i trijemom izlizanim od tabana hodočasnika, postala je i stožerna točka cijeloga gradića. Smještena je na prostranom trgu, a okružena grandioznim crkvama i bazilikama. Zapravo, cijeli grad je hodočasničko mjesto. Onako, na njemački način, monumentalan, uredan, moćan, dostojanstven….

Hodočasnici i domaći vjernici pale svijeće u ophodu oko kapele i započinju molitvu krunice. Jedan, pa drugi i treći ophod. Probijamo se do čela procesije da bolje vidimo i osjetimo taj hodočasnički zanos.  Oduševljeni smo stečenim dojmovima.

Sutra ujutro veličanstvena liturgija. Vidi se snažan rad na liturgijskoj glazbi. Ozbiljni ljudi i skladbe. Izvrsno! A obična „njemačka“ nedjelja! Kasnimo pedeset godina, čini se…

Pri povratku iz Altöttinga posjetili smo rodno mjesto pape Benedikta XVI. Marktl am Inn. Posjetili smo crkvu Sv. Oswalda u kojoj se Papa krstio, kao i kuću u kojoj se Papa rodio.

I na koncu, duhovno obnovljeni, krenuli smo prema Salzburgu i domovini, sretni što svojom pažnjom i kratkim zapisom možemo posvjedočiti da u Europi još ima vjere i nade. Gospe od Altöttinga, moli za nas! (L)

Zanima nas Tvoje mišljenje!