O NAMA

PROSLAVA OSME OBLJETNICE HKZ-A MI U TROGIRU

U nedjelju 21. svibnja u župi sv. Lovre u Trogiru obilježena je osma obljetnica Hrvatskog katoličkog zbora (zajednice) MI. Svečanost je započela svetom misom koju je služio don Ivan Terze, predstojnik ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije u koncelebraciji s don Vinkom Sanaderom, župnikom i duhovnikom miovaca. Slavlju su, uz domaće vjernike i miovce, sudjelovali i miovci iz Solina i Komina, te miovci iz Zagreba Mate Krajina i Filip Barišić te uzvanici među kojima je bio i Ante Sanader, potpredsjednik Hrvatskoga sabora, Blaženko Boban, župan Splitsko – dalmatinske županije, Ante Bilić, gradonačelnik Trogira. U svojoj propovijedi, nakon čestitke upućene miovcima za osmi rođendan, don Ivan je govorio o ljubavi koja je stožerna krepost kršćanstva, a koja je danas profanizirana. Puno je sebičnosti, a malo evanđeoske brige i ljubavi za druge. Iziđimo iz svoje sebičnosti i prepoznajmo braću i sestre u potrebi. Pomognite i svojim vršnjacima koji su zalutali da se vrate na Kristov put, put spasenja. Potakao je mlade da ustraju u zajednici  MI čiji je i sam bio član u svojim mlađim danima u Solinu.

Poslije svete mise održana je godišnja skupština na kojoj je predsjednik trogirske zajednice MI Dominik Petar Čavka podnio godišnje izvješće o radu miovaca te se na kraju obratio miovcima: Pozivam svakoga od vas da nastavite prihvaćati vrijednosti koje zastupa naš Hrvatski katolički zbor MI. Neka vas vaša vjera vodi u vašim djelima, a vaše suosjećanje i ljubav prema drugima neka vam budu svjetlo vodilja u svemu što radite. Prihvatite duh služenja i nastavite pozitivno utjecati na miovsku zajednicu, baš kao što smo to učinili zajedno svih proteklih godina. Uvjeren sam da svatko od vas ima jedinstvene darove i talente koji će pridonijeti rastu i uspjehu miovaca, koji nisu namijenjeni da ih zadržimo za sebe, već da ih koristimo u služenju drugima…      Želim izraziti svoju najdublju zahvalnost svakome od vas za vašu nepokolebljivu predanost, podršku i prijateljstvo tijekom proteklih osam godina, a posebno zadnje četiri godine. Velika hvala ide i našem duhovniku don Vinku koji je zaista neumoran u podršci nama mladima. 

Svoju riječ uputio je i don Vinko: Kao duhovnik ove zajednice ističem zadovoljstvo ostvarenim i zahvalnost članovima predsjedništva i voditeljima sekcija. Trogirski miovci više nisu samo ime, već iza njih stoje prepoznatljivi rezultati. Hvala Bogu što nam je prije 47 godina podario zajednicu HKZ MI u Zagrebu s duhovnikom don Jozom Marijom Toljom, koja se proširila po Hrvatskoj te odgojila i iznjedrila mnoge intelektualce, vrijedne i marljive radnike, iznad svega dobre roditelje i kršćane. 

Živimo u nesklonim vremenima prema kršćanskoj vjeri i Katoličkoj crkvi. Ne dajmo se pokolebati. Kao ljubitelji svoje vjere i Krista, kao ljubitelji svoga naroda i domovine, potrudimo se biti hrabri proroci i svjedoci svoje vjere i domoljublja. Neka nas u tome hrabri i jača zagovor bl. Alojzija Stepinca i zagovor naše nebeske Majke Marije – zaključio je don Vinko.

Mate Krajina, zamjenik predsjednika središnjice HKZ-a MI iz Zagreba prof. Bože Skoke, uputio je svoju čestitku te pročitao poruku prof. Skoke u kojoj na samom kraju on kaže: Dragi miovci budite glasnici nade, tamo gdje vas je Bog poslao – u školi, na fakultetu, na poslu, druženjima i rekreaciji… Širite kršćanski smisao i optimizam. Zarazite druge dobrotom   i istinskom vjerom. Jedino tako ćemo imati smislene živote i sretniju Hrvatsku!   Trogirskim miovcima su čestitke uputili i dali podršku Ante Sanader, Blaženko Boban i Ante Bilić.                                                                                                       

Na skupštini je izabrano novo predsjedništvo na četiri godine prema Statutu HKZ-a MI, a predsjedništvo čine: Ivana Dujić – predsjednica; Klaudija Paljuca i Antonija Rinčić – dopredsjednice; Matea Bilić -tajnica; Daniela Radan i Dominik Petar Čavka – članovi predsjedništva. Također su izabrani i novi voditelji sekcija: Katarina Katić za misijsku sekciju, Dino Ercegović za karitativnu sekciju i Dina Rinčić za molitveno-liturgijsku sekciju.                  Na kraju skupštine svoju riječ uputila je i nova predsjednica trogirskih miovaca Ivana Dujić, koja je, nakon zahvale dosadašnjem predsjedništvu miovaca, kazala: U zajednici MI sam već petu godinu i okušala sam se odmah kao voditeljica liturgijsko-molitvene sekcije što mi je donijelo još veću motiviranost  i poticaj da pokažem odgovornost koju nosim u sebi. Kao nova predsjednica obećavam nastavak dosadašnjih naših akcija i aktivnosti, kako u duhovnom, tako i u karitativnom, misijskom i rekreativnom dijelu. Dragi miovci, uzmimo kao pravilo našega života ove riječi: Moli, voli i radi – jer Bog je na našoj strani. Zato, od srca kažimo: Hvala ti dobri Bože – jer znamo da ispod ovog neba nikad nismo sami, jer znamo da nas tvoj očinski pogled i zaštita uvijek prate. Na svetoj misi pjevao je Katedralni zbor mladih pod vodstvom mo. Vinka Buble, a na skupštini nekoliko solista iz toga zbora. Uz roditelje miovaca, skupštini su nazočili i članovi župnih vijeća katedralne župe. Program je vodila miovica Josipa Šćurla. Poslije skupštine slavlje se nastavilo zajedničkim domjenkom.

Foto: Jakov Teklić                                                                           V. S.

P.S. A, kod don Sanadera kao katehetski priručnik… pola tek završenih stručnjaka a pola srednjoškolaca. Srednjoškolska polovica preuzima vlast!!! S blagoslovom su otpušteni stariji koji su se oženili, ali nisu zaboravljeni… idu u Obiteljsku zajednicu koja trenutačno broji tridestak obitelji, a u Solinu još više…

Prezentirao je mladi zbor Sv. Lovre pri župi za ovu prigodu – i Hendelov Aleluja… nekoliko vrsnih solista…mogu ispuniti sat vremena izvrsne crkvene glazbe… Izvrstan laički apostolat i plemenita kršćanska kultura. Dođite i vidite!

Zanima nas Tvoje mišljenje!