DUHOVNA MISAO

UZ ČETVRTU OBLJETNICU SMRTI TOMISLAVA IVANČIĆA

„ČETIRI SU GODINE DA NAS JE NAPUSTIO MOJ NAJBOLJI PRIJATELJ – DR. TOMISLAV IVANČIĆ“

 

Svrstavam ga u najužu rodbinu. On mi je bio duhovni otac i brat. Upoznao sam ga kada sam sedamdesetih godina počeo sam čitati jedan tada grafički skromni časopis „Koraci“ kojeg je u Zagrebu on izdavao. Sadržaj me je često toliko zaokupljao da sam znao satima meditirati o napisanom. Uvjerio sam se i na tom primjeru je točna ona poznata izreka: kad istinu spoznaš, ona te je sigurno već dotakla i oplodila! Tako sam i ja, kad je prva grupa mojih đaka otišla u Zagreb i uključila se na vjeronauk kod prof. Ivančića, dobio u siječnju 1979. poziv da dođem na duhovnu obnovu kod dr. Ivančića. Ne dvojeći puno krenuo sam u Zagreb i našao se subotom navečer među brojnim studentima u zadnjoj klupe jedne poveće dvorane u Frankopanskoj, tamo u sklopu samostana časnih sestara milosrdnica. I svećenik, prof Ivančić je progovorio. Dva puna sata o grijehu i obraćenju, a muha se nije čula. Ostao sam iznenađen a u meni su se otvarale nove dimenzije vjere i teologije. Ja sam nakon predavanja otišao na ispovijed. Bila je nedjelja. Slijedila je sveta misa u 11 sati, a onda su mladi imali sastanak. Poslije molitve nisu gubili konkretnost nego su in medias res raspravljali o konkretnom caritasu: tko će nacijepati drva ovoj starici, tko će onu drugu odvesti liječniku, tko će ovo tko će ono… Vidio sam već tada da tu nema šale i da u vodu padaju neodgovorni komentari i kritike da se ovdje radi o nekim zastranjenjima i sumnjivim egzaltacijama.“

Prof. Ivančić mi je dokaz da čovjek u svojim radostima i uspjesima slično kao i u tegobama treba čovjeka, treba pouku koju će ponizno prihvatiti. Najmanji ostaci sumnji i nesigurnosti su nestajali. Doslovce, otopile su ih molitve, adoracije i meditacije.

Vratio sam se u Hercegovinu i pozvao prof. Ivančića da u lipnju 1979. dođe na Široki Brijeg i fratrima progovori o molitvi. Nisam tada, srećom, podlegao onom pogubnom stereotipu kao kada različite duhovne osobe, svećenici i redovnici krivo rezoniraju: Najprije ću sagraditi crkvu, a poslije ću se moliti….

OVDJE PROČITAJTE FRA TOMISLAVOV TEKST O PROF. DR. IVANČIĆU

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!