NAŠ IZBOR

DAJMO VRIJEDNOST SVOJOJ STAROSTI!

 

Svi dani i mjeseci su Gospodinovi. Zato su svi jednako lijepi.

Ivan XXIII.

Ništa na svijetu ne učini čovjeka tako brzo starim kao strah pred starošću.

Ernest von Feuchtersleben

Nauči nas dane naše brojiti, da steknemo mudro srce!

Psalam 89

Jedno od najuspješnijih sredstava, kako se pripremiti na starost, jest razmišljanje o njezinoj vrijednosti.

Joseph Folliet

*********

Biti star. Na tome je naglasak. Treba se pomiriti s problemom. Starome čovjeku malakšu sile, duševne i tjelesne sposobnosti. Star čovjek obično se grčevito drži prošlosti, bojeći se da će izgubiti tlo pod nogama, ako ‘se prepusti starosti. Teško se snaći u novotarijama. Tijelo zbog svoje slabosti zahtijeva sve veću pažnju. Snažan muž ili žena u naponu životne snage jedva su i svjesni da imaju tijelo. Starac, pak, živi od jedne nevolje do druge. Zato je poput djeteta: sve je više zauzet samim sobom. Život teče dalje. Što je krhkiji, to ga više obuzima misao na smrt. Bježi prednjom. Sadašnjost je nevolja. Zato – što manje misliti na nju. I što preostaje? Prošlost.

I ljudi oko nas moraju slušati: Mi smo bili… U naše vrijeme je bilo… Iskreno rečeno, sve to ne čini lijepu starost.

Takve kušnje treba svladavati. Istina : briga za tijelo. Ali to ne znači da bježimo sami pred sobom … Pred nama su, možda, još duge godine, možda cijelo desetljeće. Zar ćemo uzdisati deset, dvadeset godina? Zar nije ljepše uhvatiti i takav život, te iz njega stvoriti nešto lijepo?

Dajmo vrijednost svojoj starosti! Svjesno razmišljajmo kakve nam dragocjenosti donosi! I jednoga lijepog dana bit ćemo sretni da smo stari i da smijemo biti stari. I ne samo mi.

Zar ne bi bila lijepa pohvala kad bi za nas govorili: kako ugodan starčić! Ne zavaravajmo se! O nama ovisi!

Odbacimo od sebe daleko svaku bojažljivost! Zapjevajmo sami sebi: “Večeras je zaista lijepa večer!” Zaista je lijepa i bit će uvijek lijepa večer, ako je doživljavamo vedre duše.

*********

Ono što ste oduvijek željeli reći svojim starijima – osobito u trenutcima životnih iskušenja – a niste znali kako ili se zbog nelagode niste usudili, napisao je legendarni slovenski svećenik Franz Sodja. On kroz lijepe misli svjetskih velikana o starosti i starijim osobama, razmišlja i meditira o stotinu gorućih pitanja starije generacije, a to čini izravno i jasno, zahtjevno, ali i milosrdno. Potiče i u mlađima one niti iskona, one Kristove vječne poruke, koje unatoč trpljenju, uvijek rađaju zadovoljstvom i radošću. On hrabri i nastoji pomoći starijim osobama da se životno pozicioniraju kao oni koji grade i vole, koji svome potomstvu žele pomoći, a ne smetati. Jednostavno dokazati da starost može biti radost i da nije samo žalopojka i bolest. Knjigu bi trebali pročitati naši stariji – možda će im to biti poticajan dar – da svoje zemne dane ili godine prožive radosno. Knjiga je ugodna za čitanje, ali i iskreno zahtjevna. Nije na razini “amerikaniziranih” katoličkih uradaka koji nam se nameću ili poput površnih globalnih projekata: “Djedica se opet ženi” ili “Super baka”. Ozbiljan je to priručnik i za mlađe – vodič za starost i poticaj na “Apostolat radosti!” – jednostavno knjiga je to koja će nas sve mijenjati na bolje!

 

Tvrdi uvez, 224 str. Narudžbe: hkzmiportal@gmail.com
098 9600 917, cijena 100 kn

PROČITAJ VIŠE

Zanima nas Tvoje mišljenje!