Aktualno

AFERIM, EFENDIJA!!!

Koji su predstavnici Islamske zajednice sudjelovali na komemoraciji u Bleiburgu zadnjih 10 godina?

 

 Čitajte i podržite: www.narod.hr 

Nakon što je najavljeno da će se 16. svibnja u katedrali Srca Isusova u Sarajevu održati misa zadušnica za žrtve Bleiburga koju će predvoditi kardinal vrhbosanski Vinko Puljić, najveća bošnjačka stranka, SDA, pozvala je nekoliko puta na njeno otkazivanje.

Napadima se pridružio i Željko Komšić, hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH izabran bošnjačkim preglasavanjem Hrvata, a nakon pritiska iz vrha SDA gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka povukao je svoje prvotno razumijevanje i suosjećanje sa žrtvama komunističkog režima te se pridružio zahtijevanju odgađanja mise zadušnice. No, osim što se vrši pritisak na Katoličku Crkvu u BiH, kritizirana je i Islamska zajednica od koje je traženo da se distancira od Muslimana koji koji su sudjelovali u ustaškim zločinima.

Prvi čovjek Islamske zajednice u BiH reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović za Glas Amerike poručio je: “Ni u kom slučaju muslimani u BiH ne trebaju upućivati oštrice prema kardinalu i Katoličkoj Crkvi. U obzir ne smiju doći demonstracije koje su najavljene. Trebamo ostati dostojanstveni”.

> Reis Kavazović: Muslimani u BiH ne trebaju upućivati oštrice prema kardinalu i Katoličkoj crkvi

Kada je riječ o Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, ona u posljednjih 25 godina redovito šalje svoga predstavnika na Bleiburg koji predvodi molitvu za blajburške žrtve islamske vjeroispovijesti. Tako će i ove godine na zagrebačkom Mirogoju molitvu predvoditi vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a dovu predvoditi imam zagrebačke džamije Mersad ef. Kreštić.

Podsjećamo na sudjelovanje predstavnika Islamske zajednice u posljednjih 10 godina.

Prošle, 2019. godine, Idriz efendija Bešić, glavni imam iz Gunje, predvodio je molitvu na Bleiburgu u ime Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj.

Godine 2018. molitvu za žrtve islamske vjeroispovjesti predvodio je također Idriz efendija Bešić.

Molitvu za blajburške žrtve islamske vjeroispovijesti izrekao je 2017. isto tako efendija Bešić, a govor je napisao muftija Aziz Hasanović. Godine 2016. molitvu je također predvodio efendija Bešić.

Godine 2015. održana je molitva za žrtve islamske vjeroispovijesti koju je predvodio muftija Aziz Hasanović.

Molitvu za ubijene vojnike i civile islamske vjeroispovijesti godine 2014. predvodio je Idriz ef. Bešić.

Kao izaslanik zagrebačkog muftije Aziza Hasanovića molitvu za blajburške žrtve islamske vjeroispovijedi 2013. predvodio je također ef. Idriz Bešić.

Idris ef. Bešić predvodio je molitvu i 2012. godine, kada je naglasio da treba jedinstven i jasan stav o Bleiburgu uputiti svjetskoj javnosti.

Molitvu za blajburške žrtve islamske vjeroispovijesti izrekao je Idriz Bešić i godine 2011. 

Idriz efendija Bešić predvodio je i molitvu 2010. godine.

Zanima nas Tvoje mišljenje!