Aktualno

Draga ikono feminizma Meghan, nema ti tu sreće

U svijetu je vrlo bučno odjeknula vijest kako se britanski princ Harry za volju svoje supruge Meghan Markle odrekao svih prava , najznačajnije titule i obavljanja kraljevskih dužnosti. Britanska javnost je s pravom ogorčena jer postoje insinuacije da je britanski tisak novopečenu članicu kraljevske obitelji tretirao mizogino i rasistički, što kad pogledamo činjenice zapravo bude vrlo daleko od istine. Štoviše, vojvotkinja Meghan dočekana je na samom početku puno bolje od vojvotkinje Kate, supruge prijestolonasljednika Williama – navodilo se kako je nova članica ,, dašak svježeg zraka ,, koji će modernizirati konzervativnu monarhiju – svi natpisi  i svi dokumentarci i općenito mišljenje britanske javnosti išli su gotovo stopostotno u prilog Amerikanke.

Takav start, ruku na srce, nije imala vojvotkinja Kate Middleton kojoj su od samog početka nalazili tisuću mana, zvali je ,, waitie Katie,,  s obzirom na to koliko je godina čekala da William definitivno odluči je li ona ili nije materijal za buduću kraljicu. Salvi kritika nije bila pošteđena ni njezina obitelj koja je bila nazivana beskrupuloznim penjačima po društvenoj ljestvici , tzv social climbers, spremnih na sve da se dokopaju kraljevske obitelji i privilegija koje idu uz to, iako sve činjenice govore u prilog da se radi o duboko povezanoj obitelji koja je društveni status  stekla marljivim radom  i koja se izvrsno nosi s medijskim pritiskom koji, ruku na srce, u Britaniji zaista nije lagan.

Odnos prema dvjema vojvotkinjama postupno se počeo mijenjati – kako je Kate ozbiljno shvatila načelo kraljevske obitelji ,, never complain, never explain,, te rodila troje djece i bila poput prave dame potpora svom suprugu , tako je počeo rasti i njezin javni rejting i postajala je sve omiljenija kod britanskih građana. S druge strane kod Meghan svjedočimo potpuno obrnutom procesu – od stopostotne podrške na početku došla je do apsolutne omraženosti. Napuštale su je sve moguće asistentice uz nimalo laskava objašnjenja, promijenila je nekoliko PR menadžera i nijedan nije bio dovoljno dobar – čak je angažirala nekadašnju PR menadžericu Hillary Clinton, međutim ni ona nije mogla bitno  pomoći  razmaženoj novopečenoj vojvotkinji.

Međutim pravi razlog zašto pišem ovaj tekst nije tzv Megxit nego ono što mene zanima kao katolkinju, a znamo i da britanska obitelj nema nikakve veze s katolicizmom, dapače. No nešto drugo ovdje je simptomatično, a to je da se Meghan deklarira kao feministica koju posebno zanimaju prava žena, zaštite okoliša , životinja  i svih siromašnih i potlačenih osim naravno, nerođene djece koja kao što vidimo ne zaslužuju sućut ovih modernih tankoćutnih osviještenih dušica.  Ovdje valja citirati britanskog genijalca Chestertona koji je istaknuo zanimljiv paradoks:Smatrao je da je feminizam povezan s mutnom idejom, rekavši kako se predstavlja da je „žena slobodna kad služi poslodavca, a ropkinja kad pomaže svome mužu“. Ovo se odnosi na Meghan potpuno isto kao i na sve ljevičarske feministkinje svijeta naopakih vrijednosti. Takav pristup potpuno isključuje služenje mužu i obitelji iz ljubavi, spremnost na žrtvu i sebedarje – njegovo glavno obilježje je apsolutna i potpuna usredotočenost na sebe samu i  vlastite želje i prohtjeve te projekciju kakav bi partner trebao biti u skladu s vlastitim, pa makar potpuno pogrešnim, očekivanjima. Takav oblik narcisoidnosti  ne preže pred ničim i tako smo svjedoci kako je ovdje naša feministica vrlo uspješno prvo nahuškala supruga iskoristivši njegovu ranjenost i razmaženosti protiv vlastite obitelji, prvenstveno brata koji  je cijeli život bio izuzetno prisan s mlađim bratom  – dovoljno se sjetiti kako su stajali jedan uz drugoga  u crkvi na vjenčanju. Sljedeći korak otrovnog feminizma bio je izolirati supruga od obitelji, od njegovog identiteta, svega što ga je definiralo u njegovom životu, odvući  ga na drugi kontinent, da bi ga lakše kontrolirala i kako bi u potpunosti plesao kako ona svira i na kraju – potpuna dominacija.

To je ta toksičnost  feminizma koja se zgraža  nad riječima svetog Pavla koje upućuju  ženu na služenje i poslušnost iz ljubavi, a muževe na ljubav prema ženama točno na način kako je Krist ljubio Crkvu. Feministkinjama su ove riječi apsolutno i potpuno svetogrđe jer one nisu za ravnopravnost na koju se pozivaju nego na podčinjavanje muškaraca sebi na svim poljima tražeći sve moguće beneficije slabijeg spola  uz paradoksalnu tvrdnju ravnopravnosti spolova. Nije jasno žele li poseban tretman ili ravnopravnost? Rekla bih – oboje, iako te tvrdnje proturječe jedna drugoj. Drugim riječima za stvaranje matrijarhata – situacija s Meghan školski je primjer takvog pristupa. Treba li reći da je u hrvatskoj javnosti gorljiva pobornica  te i takve  ,,slobode ,, novopečena ikona ljevičarskog feminizma Jelena Veljača koja u prakticiranju te lažne slobode iza sebe ima već u mladim godinama dva propala braka i koja kao svoje vječne uzore ističe protagonistice serije Seks i grad i njihovog načina života – iskorištavanja muškaraca kroz seks za jednu noć  kojeg se sjećaju kroz mutnu alkoholnu izmaglicu i vrijednosti broj jedan u skupim cipelama, torbicama i dizajnerskoj odjeći. Duboko i ispunjujuće, nema što.

Iste te feministice duboko se gnušaju poslanja  i ostvarivanja žene kroz uloge supruge i majke posprdno ističući kako Hrvatice kao bijednu alternativu imaju Crkvu i svećenike. Znači, dizajnerska odjeća i tretiranje muškaraca kao potrošne robe  su apsolutni uzori, odnos prema braku i obitelji nevažna i zastarjela kategorija. Nema ti tu sreće, draga Meghan i sve Megice ovog svijeta.

Suvremeni feminizam u potpunosti negira ženinu bit koja je topla i njegujuća pretvarajući žene u životinju bogomoljku koja prožvače  i ispljune svog mužjaka i to se predstavlja kao temelj  ženske snage. Kako jadno i kako pogrešno. Kakav preduvjet za prazninu, samoću i nesreću pod krinkom slobode. Kakve poremećene vrijednosti koje ističu kako je sramota služiti onima koje se voli i da je jedina osoba kojoj valja ugađati ona sama.

Katolička teologija nudi suprotan pristup – ona duboko poštuje ženu u njenoj izvornoj biti uzimajući za prauzor najsavršeniju ženu koja je ikada hodala zemljom – blaženu djevicu Mariju. Nasljedovanje Marije karta je za vječnu sreću, nasljedovanje ovih nesretnica karta za vječnu propast i to ne samo u ontološkoj kategoriji – takav pristup jamči prazninu i nesreću već i na zemlji. Ne vjerujete? Pa, ako laže koza, ne laže rog. Dovoljan dokaz biti će promatranje ovakvih nesretnica koje tumače ženama diljem svijeta što je sreća , a s vremenom postaju prototip  praznine i nesreće. Jer, pokretač ovog svijeta uvijek će biti ljubav, ne dominacija i nametanje moći, ma koliko vam god tvrdili suprotno.

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!