Aktualno

I. MIKLENIĆ: KOLIKA JE FARSA TZV. “ŠKOLA ZA ŽIVOT”?

 

ČITAJTE GLAS KONCILA – www.glas-koncila.hr

Iz komentara gl. urednika Ivana Miklenića:

Prosvjetni djelatnici, kao i mnogi drugi hrvatski građani, imaju mnogo razloga biti nezadovoljni pa nije teško to nezadovoljstvo iskoristiti za ciljeve o kojima se u javnosti uopće ne govori. Drugim riječima ne može se isključiti mogućnost da su i štrajk i taj veliki prosvjed izmanipulirani za ciljeve koje se ne otkriva, a koji su jako, jako daleko od općega dobra, odnosno legalnih i legitimnih hrvatskih nacionalnih ciljeva i interesa.

Ako predstavnici Vlade u javnost iznose stvarne brojke koliko bi se trebao povećati državni proračun, tj. koliko bi se trebalo zadužiti ako bi se željelo u potpunosti ispuniti iznesene sindikalne zahtjeve za povećanje koeficijenta prosvjetnih djelatnika, onda se objektivnim građanima, kojima je važno opće dobro, nije teško složiti da si Vlada ne smije dopustiti novi luksuz zaduživanja za pokriće povećanja tih plaća. Neosporno je pitanje općega dobra da se više nikada u Hrvatskoj ne troši za redoviti život, a to su i plaće nastavnika, novac koji bi trebalo posuditi, odnosno za koji bi se trebalo zadužiti. Vlada ima, čini se, realnu mogućnost unutar okvira postojećega i za 2020. godinu definiranoga proračuna učiniti preraspodjelu. U javnost je o tom pitanju već iznesen prijedlog da se novac za nastavnike namakne smanjivanjem davanja različitim udrugama civilnoga društva, među kojima ima i onih kojima su legalni i legitimni hrvatski nacionalni interesi posljednja rupa na svirali.

No nameće se pitanje: Zašto je Vlada tek u petak 22. studenoga na konzultacije donijela svoju ponudu koja je, premda nije objavljena javnosti, pobudila nadu u završetak štrajka? Što se to dogodilo novoga da je Vlada mogla od 10. listopada, kad je počeo štrajk, tek sada izići s, čini se, uvelike prihvatljivim prijedlogom? Je li možda Vladi trebalo tako puno vremena da odluči sanirati štetu, koja je također u temeljima štrajka i prosvjeda, a koju je nadležno ministarstvo prouzročilo u obrazovnom sustavu, učinjenu kako prosvjetnim djelatnicima tako i učenicima, a to znači i roditeljima i cjelokupnomu hrvatskomu društvu? Je li Vlada konačno došla do spoznanja kolika je često farsa tzv. »škola za život« odnosno uvelike nedomišljena i nepripremljena reforma školstva, i koliko je bilo krivo kad je cjelokupni obrazovni sustav bio prepušten upravljanju jednoj minornoj političkoj strančici? Je li npr. domišljeno rješenje da će učenici koji sada idu u 2. razred srednje škole za dvije godine maturu polagati po novom programu, a slušat će ga samo dvije godine?

Ivan Miklenić
Glas Koncila

Zanima nas Tvoje mišljenje!