Vijesti

Priopćenje Riječke nadbiskupije o javnom istupu vjeroučitelja Marina Miletića

RIJEKA (IKA)

Riječka nadbiskupija oglasila se u utorak 26. studenoga priopćenjem u kojem se ograđuje od javnog istupa vjeroučitelja Marina Miletića na prosvjednom skupu učitelja i nastavnika održanom 25. studenog u organizaciji školskih sindikata na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Dana 25. studenog u organizaciji školskih sindikata na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održan je veliki prosvjedni skup učitelja i nastavnika na kojemu je, između ostalih, sudjelovao i vjeroučitelj Riječke nadbiskupije Marin Miletić koji se okupljenima obratio javnim protestnim govorom. Prema Ugovoru između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture, kao i Ugovoru o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije, vjeroučiteljska je služba u školi određena kanonskim mandatom (missio canonica) kojeg vjeroučitelj prima u ime mjesne Crkve koja mu povjerava ovu službu. Ova se služba, snagom kanonskog mandata, ne odnosi se samo na profesionalno djelovanje osobe u školi nego i na njezin cjelokupni vjernički, društveni, kulturni, medijski i svaki drugi angažman u javnom prostoru.

U slučaju javnog istupa vjeroučitelja Marina Miletića koji se okupljenima obratio iz pozicije prosvjetnog djelatnika koji prosvjeduje, točnije vjeroučitelja u srednjoj školi i sindikalnog povjerenika iste škole, ovime se Riječka nadbiskupija u potpunosti ograđuje od sadržaja njegova govora. Vjeroučitelj Miletić o svom javnom angažmanu na prosvjedu nije prethodno obavijestio nadležni Katehetski ured niti se o tome konzultirao s mjerodavnim osobama u Riječkoj nadbiskupiji iako se prosvjednicima obratio iz pozicije zaposlenog vjeroučitelja, te nije dobio suglasnost istog ureda za službu sindikalnog povjerenika u srednjoj školi u kojoj je zaposlen na osnovu kanonskog mandata, navodi se u priopćenju.

*******

Tako metropolit dr. Devčić. Portal bitno.net ovako ocjenjuje Miletićev istup. Kažu: “Zvijezda današnjeg prosvjeda: naš kolumnist Marin Miletić oduševio prosvjetare i javnost.”
A što mi možemo nego  svima razboritima ponoviti da valja naći mjeru u svemu, a onda se posavjetovati “s narodom” koji savjetuje: Zasviri, pa za pas zadjeni! (L)

 

Zvijezda današnjeg prosvjeda: naš kolumnist Marin Miletić oduševio prosvjetare i javnost

Zanima nas Tvoje mišljenje!