Aktualno

Vjeroučitelj o Vladinom ignoriranju zahtjeva nastavnika

 ‘Nemojte se bahatiti, jer štetu radite djeci, ne meni’

 

Foto: Facebook, Ivan Pokupec

“Ja sam njihov vjeroučitelj i štitit ću ih kao da su moji, životom. Jer jesu – svih 113, plus 2 kod kuće”, napisao je na Facebooku povodom štrajka nastavnika Ivan Pokupec, nastavnik s desetogodišnjim iskustvom, vjeroučitelj.

Porukom koju je napisao uz fotografiju svoje usnule i zagrljene djece želio je odgovoriti onima koji ne odobravaju štrajk i koji ne razumiju zašto nastavnici inzistiraju u svojim zahtjevima, te ju prenosimo u cijelosti:

“Meni osobno nije do tih 300-tinjak kuna, niti će me to spasiti, niti ću bez toga propasti.

Ma nije mi ni do tog štrajka, gubim nastavu, male glave su zbunjene, sve se pretvara u kaos…

Ne date mi slobodu raditi kako želim. Ok.

Ne date mi opremu za rad. Ok.

Zatrpavate me administracijom. Ok

Zastrašujete me inspekcijama. Ok.

Uzeli ste mi svaku perspektivu za život nakon radnog vijeka. Ma o-k.

Ali, molim vas, nemojte se bahatiti.

Jer nemate pojma što znači uzvraćati zagrljaje prvašićima koji su ih željni jer je tata u Njemačkoj, Austriji, Irskoj… I nedostaje.

Nemate pojma što znači predavati o Majčinom danu, a dijete u razredu majke više nema zbog karcinoma.

Nemate pojma što znači skrivečki davati djetetu pecivo jer znaš da je gladno došlo u školu, a sram ga je pred razredom.

Nemate pojma što znači pokušati vratiti smisao u život silovane djevojčice u 4. razredu. Ili dječaka kojem je majka prostitutka, a otac svodnik. I niti jedno ne pita za njega.

Nemate pojma što znači uvjeravati drugašića da se ne mora bojati nakon što vam je prepričao da je gledao dok su mu kamatari prebijali tatu.

Naveo sam samo neke od primjera s kojima sam se susreo, a još nemam niti punih 10 godina staža. Preda mnom je još 30 godina, ako mi Bog da milosti i snage.

Uzmite što god vam drago. Meni su dovoljni njihovi crteži, trk prema meni u 8 ujutro, smijeh kada ozbiljnost sata prekinemo glupiranjem.

Ali nemojte se bahatiti. Jer štetu radite njima, ne meni. A ja sam njihov vjeroučitelj i štitit ću ih kao da su moji, životom. Jer jesu – svih 113, plus 2 kod kuće.“

Ispod njegovog posta koji se proširio na društvenim mrežama i portalima puno je poruka ohrabrenja učiteljima, no dosta je i onih koji vjeroučitelju zamjeraju da je patetičan, da je „prodavač magle“ i da koristi tužne dječje priče koje nemaju veze sa razlozima štrajka i stanjem u sustavu obrazovanja.

Pokupec je pažnju javnosti privukao prošlo ljeto kad je gađao zgradu Ministarstva zdravstva jajima, a povod je bio nemili događaj u Zaprešiću, u kojem je preminuo 21-godišnji Matteo Ružić. Tada je oštro kritizirao ministra zdravstva Milana Kujundžića za kojeg je kazao: „Vjerujem da je taj čovjek stručan kao liječnik, međutim kao ministar je koristan koliko i vreća brašna. Sad je vrijeme da netko kaže ‘dosta’”, zaključio je Pokupec.

https://narod.hr/hrvatska/vjeroucitelj-o-vladinom-ignoriranju-zahtjeva-nastavnika-nemojte-se-bahatiti-jer-stetu-radite-djeci-ne-meni

Zanima nas Tvoje mišljenje!