Mi i život

Lurd bilježi ‘statističku eksploziju džeparenja’


 PON, 28. LISTOPAD 2019. 12:58

Phillipe Subercaze, gradski službenik zadužen za sigurnost primjećuje kako duhovna stvarnost svetišta ponekad ljudima stvori osjećaj lažne sigurnost zbog čega postanu neoprezni.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Najviše pljački dogodi se u ulicama blizu svetišta gdje se nalaze suvenirnice koje prodaju vjerske predmete i vodu iz Lurda. “Džepari su iznimno organizirani profesionalci”, izjavio je Philippe Subercaze, gradski službenik zadužen za sigurnost, prenosi  Catholic News Agency.

“Dolaze u valovima i mijenjaju se cijelo vrijeme. Čim jednog identificiramo ili uhitimo, zamijeni ga drugi. To je igra mačke i miša”, nadodao je. Prema informacijama vlasti u Lurdu su postavile oko 50 nadzornih kamera. Crkvene vlasti također su postavile kamere u blizini svetišta.

Poznato marijansko svetište svake godine posjete stotine tisuća hodočasnika (podaci agencije Reuters iz 2008. govore o čak šest milijuna posjetitelja godišnje) kako bi vidjelo i molilo na mjestu na kojem se svetoj Bernardici ukazala Djevica Marija, prenosi Bitno.net.

Mnogi pritom dožive duhovno obraćenje, a nerijetki su i slučajevi čudesnih ozdravljenja, osobito nakon dodira s ljekovitom vodom u kojoj se hodočasnici kupaju. Početkom prošle godine službeno je priznato 70. čudo u Lurdu, tj. ozdravljenje časne sestre koja je četrdeset godina bila teško pokretna.

No Phillipe Subercaze primjećuje kako duhovna stvarnost svetišta ponekad ljudima stvori osjećaj lažne sigurnost zbog čega postanu neoprezni. “Mnogi misle kako im se ništa ne može dogoditi kad dođu u Lurd te svoje torbe ostavljaju otvorenijim nego što bi u Parizu. Kad su u Lurdu misle da će ih Djevica štititi te da im se ništa neće dogoditi.”

KT

Zanima nas Tvoje mišljenje!