Pitanja

P. IKE: Evociranje basne o rodi i lisici?!

Budući da su svi raspisali o duhovnim egzaltacijama p. Ike Mandurića gdje naglašeno poučava katoličke mladiće i muževe, udovoljit ćemo vašim zahtjevima pa i to, iako nevoljko, komentirati. Počet ćemo načelno:

  1. Crkva, pastoralni kler, angažirani laici naglašeno se trude već 50 godina, a među njima oci isusovci kao avangarda, vratiti oca u obitelj, a onda dođu, zasigurno dobronamjerne teze, ali sve stave pod upitnik. Ponovno se u glave muškaraca stavlja onaj crv sumnje i svojevrstan kompleks. I najdobronamjerniji recepcijent tog „naukovanja“ osjeti nelagodu, pa makar se cijeloga života neki zalagali za Boga i Domovinu. Pater Ike spominje kućanske poslove i izlete s obiteljima, a to čini pomalo na ciničan način. Nismo od onih koji „pucaju kao na mrtvoj straži“ (autor nam je drag!), ali možda bi njemu i njegovim učenicima na dar trebalo kupiti usisavač i posudu „Sanitara“. I pranje WC i kućni ljubimac su obitelj! A tek, stari i bolesni članovi obitelji…kad im moraš skidati pelene, e i to je „Domovina“! Ipak, između redaka to se u ovom napisu upitno tumači i puno još drugoga.
  2. Jednostavno, navukao je mlade, osobito muškarce, a time inficirao i njihove žene, tezom da moraju biti odgovorniji prema Domovini, postavljajući pod pitanje njihovo sadašnje ponašanje, a nije specificirao “poželjni i možebitno”. Bagatelizirao je činjenicu da se to, najtemeljitije i najduhovnije radi “u zajedništvu – udvoje”,  u bračnoj ložnici, a stvaranjem tih „malih krokodilčića“ – kako se našalio komičar Pervan, žene i muževi preuzimaju golemu odgovornost – barem dati jesti, kupiti knjige, obrazovati, poslati ih da vide svijeta… E, to sve spada u onaj poznati „Domovinski odgoj“ za časnike i dočasnike, generala Tolja…i svakom je na čast to iščitati. A onda, sav znoj i suze stavlja pod upitnik, jer poneke muške individue nemaju još snage za urlanje po stadionima i uzaludnim prosvjedima. Ono: “Mi Hrvati”, a ona sitnež hrvatska čeka tatu ili ćaću da se “okrijepljen” vrati doma i još noć i dan protiv nekoga protestira, trača, širi karcinom malodušja…a trebao bi”zasviriti i za pas zadjenuti!” Obitelj je, unatoč sjemenu sumnje koje se u ovoj trakavici aktulazira, ipak najvažnija…
  3. Nema svjesnog ali još više podsvjesnog kompleksa kojeg Pater nije pokušao nabrojati. Očito htio je izaći čistih stopala uvalivši se u blato i otrovanu lokvu. Ono što je on htio naglasiti svakako je imperativ, ali ne na tako „preosebujan“ ili (…)način.

No, za prvi osvrt između usisavača i lonca, bolnice i škole, crkve i države – dosta! Po potrebi može biti nastavaka…Na koncu malo parodije: sve ovo s njegove kleričke i naše laičke strane sliči poznatoj basni, pa je prenosimo: 

Lisica i roda

Mudra i lukava teta lija sprijateljila se nekako s rodom, pa ju je pozvala u goste. Kada je
roda došla lisici, stavi ova preda nju u plosnatu pladnju slatke kaše što ju je razmazala
po tanjuru. Roda videći da ne može iz takova plitka pladnja jesti, učini se kao da nije ni
opazila te lisičine šale i pogrde, pa je zamoli da i ona dođe njoj što prije na gozbu, gdje će
je gospodski podvoriti. Lisica je mislila, da će se roda osvetiti, pa nije htjela poziva primiti. No roda ne htjede odustati i lisica napokon obeća.
U određeno vrijeme dođe zbilja lija rodi. Roda postavi preda nju u jednoj dugovratoj posudi lijepa i tečna mesa. »Ugledaj se u mene,« poviče roda, »pa jedi kao kod svoje kuće,«
i posrče također sve sama svojim dugim kljunom, ali lisica ne mogaše iz uzane posude
ma baš ništa izvući, već je samo zlovoljno gledala kako je roda izvlačila komadić po komadić.
Roda je smijući gledala liju kako se zlovoljno na svojoj stolici okreće, pa joj reče: »Nemoj
se, prijateljice, srditi! Ja se po tebi ravnam i vladam, pa te tako častim kako si i ti mene
počastila.«
Kako ko komu plaća,
Tako se i njemu vraća.

P.S. Budući da je ovo „sezona kiselih krastavaca“ moguće je očekivati da roda iz laikata odgovori onoj mudroj kleričkoj lisici… bilo bi to zanimljivo. Pandorina kutija je pukla i raspukla se…posljedice ćemo analizirati nakon posjeta Kupresu i tisućama drugih hrvatskih – najljepših – destinacija… (L)

 

1 Comment

Zanima nas Tvoje mišljenje!