Mi odgovaramo

„ČIST RAČUN, DUGA LJUBAV!“

Europa, pokazat će se to uskoro, bit će – kad sve zablude poberu svoj krvavi danak – kršćanima zahvalna jer oni stoljećima nastoje graditi bolji svijet propovjedajući Kristovu ljubav i istinu.

******

 

Europa će se tek morati razborito naučiti živjeti s drugima i drugačijima, ali ne više na starim neprincipijelnim liberalnim stavovima koji su svim stranama samo ideološkom mrenom pokrili oči i zapriječili istinski i pravičan razgovor o dubljim problemima svijeta. U toj situaciji, staro i dobro kršćanstvo, opet (p)ostaje jedina prava perspektiva, jer ono je po sebi razborito, miroljubivo i kontruktivno. Širi ljubav umjesto mržnje, iskren razgovor umjesto pragmatike i laži.

Ako stvari ovako stoje onda je jasno da razboriti kršćani ne smiju dopustiti da se njihovom svjetonazoru, čak i u dobroj namjeri, udahne samo politička i kulturološka dimenzija. Istinsko kršćanstvo ne traži prekid komunikacije s drugim vjerama i uvjerenjima, nego naprotiv, i danas pruža ruku, potičući da svi nađemo zajedničke korijene u Bogu. Svesti kršćanstvo samo na političku i kulturološku dimenziju i skrivati njegovu puninu znači proizvesti novu pomutnju koja će samo zavaravati i opsjenjivati. Stoga, u ovom europskom trenutku valja opet podsvijestiti staru mudrost: „Čisti računi, duga ljubav!“ Ne može se istodobno različitim destrukcijama propagirati poganstvo, trovati nove naraštaje i onda kukati za kršćanskim temeljima, govoriti laž umjesto istine. Kršćanstvo, naime, kao nadnaravno obuhvaća i sve ono što spada i na naravni poredak. Ta, Krist nije došao dokinuti naravni zakon, nego ga ispuniti i usavršiti. (usp Mt 5, 17)

Nove okolnosti idealne su za temeljit ispit savjesti i novi zamah kršćanstva. Prilike upozoravaju da je nužno po primjeru hijerarhijske Crkve – koja već ima biskupije, župe, različita stručna tijela – stvoriti nove i osnažiti postojeće laičke organizacije. Poprišta borbe su se proširila velikom brzinom, pa na isti način učinkovito valja odgovoriti. Ako su još u prvo kršćansko doba vjernici laici organizirano navještali Evanđelje, jasno je da oni i danas jače moraju u svijet utisnuti svoj biljeg. Na taj način će drugi i drukčiji imati jasnu sliku o Bogu, Crkvi i vjernicima. Na koncu evo još jedne poticajne i spasonosne misli genijalnog Tertulijana iz polovice 3. stoljeća: „Poznavanje kršćanstva uklonilo bi mržnju. Kad za mržnju i prezir ne postoji opravdan razlog, onda je jedino moguće nepravedno mrziti. Pokušajte nas opravdano mrziti! Ako se uvjerite da za nju imate opravdan razlog, mržnja se neće umanjiti, nego porasti. Upoznajte nas, dakle, da biste mogli rasti u mržnji. Ali, vama je draže ne znati. Tu je dubina zla…“

Evo plana, evo programa… Progovorimo novom snagom o Bogu, sebi i svim svetinjama… Europa, pokazat će se to uskoro, bit će – kad sve zablude poberu svoj krvavi danak – kršćanima zahvalna jer oni stoljećima nastoje graditi bolji svijet propovjedajući Kristovu ljubav i istinu. To je ono vječno i nepropadljivo – temelj na kojem gradimo i na kojem nam je graditi – ako želimo izbjeći nove podjele, muke i ratove. (L)

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!