Mi i život

BRANE VRBIĆ: SJEME KLIJA TAMO GDJE MU SE NAJMANJE NADAMO (1)

Katedrala Sv. Josipa u Abi Dhabiju

 

 

UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI I KOREJA

Katolički imigranti pronalaze svoj dom i tamo gdje bismo to najmanje očekivali: u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Dok rijeke arapskih migranti i izbjeglice dolaze u Europu, filipinski, indijski, sirijski, libanonski, nigerijski i francuski katolici kreću put država zaljeva u potrazi za poslom u golemoj naftnoj industriji. A Emirati su vjerojatno najliberalnija zemlja Zaljeva u omogućavanju stranim radnicima prakticiranja njihove vjeru.

Katolicizam je u posljednjih nekoliko desetljeća u iznimno brzom porastu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Emirati su 1965. godine odobrili Crkvi izgradnju jedne župe i jedne škole u Dubaiju kako bi služile potrebama tamošnjih vjernika. Danas u toj državi živi više od 700.000 katolika te djeluje 40 svećenika u 10 župa. Samo župa Dubai ima 300.000 vjernika što je čini najvećom župom na svijetu.

Ujedinjeni Arapski Emirati razumiju da im takvi propisi, što je iznimka u arapskom svijetu, donose određeni ugled u međunarodnoj javnosti. Godine 2015., mnogi crkveni dužnosnici, uključujući državnog tajnika Vatikana Pietra Parolina, okupili su se prigodom otvaranje crkve sv. Pavla, druge katoličke župe u glavnom gradu te zemlje. „Naše vodstvo prepoznaje svoje pravo bogatstvo i prihvaća obvezu poštivanja i razumijevanja različitih vjerskih uvjerenja ljudi koji žive u ovoj zemlji“, rekao je ministar kulture Ujedinjenih Arapskih Emirata Sheikh Nahyan bin Mubarak u govoru na svečanom otvaranju crkve.

Naravno, uvjeti evangelizacije i u toj zemlji su daleko od idealnog. Islam je službena religija i zakoni u Emiratima su utemeljeni na šerijatskom zakonu. Konvertiranje s islama je i dalje najteže kazneno djelo. Zato su svi tamošnji katolici rođeni u inozemstvu. Ali Ujedinjeni Arapski Emirati ovise o stranim radnicima. Tek nešto više od 10 posto stanovnika te zemlje su državljani Emirata. Sve ukazuje da će broj katoličkog stanovništva i dalje rasti (iako će morati boriti za puštanje trajnog korijenja) te ostaje nada da će Ujedinjeni Arapski Emirati vjerskim manjinama dodijeliti još veću slobodu vjeroispovijesti upravozbog nasušne potreba privlačenja nove radne snage u tu zemlju.

Južna Koreja je još jedna zemlja u kojoj je katolicizam u porastu unatoč brutalnim povijesnim progonima. Katolička crkva je prisutna na poluotoku tek oko 250 godina, a tijekom prvih stotinu godina misionarskog rada vidjela je valove misionara i obraćenika koji su mučeni od strane dinastije Joseona. Ali katolici su stekli poštovanje svojih sunarodnjaka kada su se tijekom Korejskog rata čvrsto usprotivili komunističkom nasrtaju sa sjevera zemlje.

Danas katolici čine 10 posto stanovništva te zemlje. To je najveći postotak u bilo kojoj azijskoj državi izuzev Filipina. Snažno gospodarstvo, snažan međunarodni položaj i uspješni obrazovni sustav čine Južnu Koreju idealnim središtem za evangelizaciju Azije. Oko 1.000 zaređenih Korejaca – svećenika, redovnika, redovnica i  laika – angažirano je u misijama, uglavnom na Papua Novoj Gvineji, Tajvanu, Kini, Novom Zelandu, Kambodži, Rusiji i Mozambiku.

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!