NAŠI RAZGOVORI

NOVE KNJIGE: DUHOVNI PRIRUČNIK ZA STARIJE I “MILOVANI”

 

DUHOVNI PRIRUČNIK ZA STARIJE – Dok živiš, budi živ!

Lijepo je biti star! – poručuje nam o. Franz Sodja u Duhovnom priručniku za starije

Ono što ste oduvijek željeli reći svojim starijima – osobito u trenutcima životnih iskušenja – a niste znali kako ili se zbog nelagode niste usudili, napisao je legendarni slovenski svećenik Franz Sodja. On kroz lijepe misli svjetskih velikana o starosti i starijim osobama, razmišlja i meditira o stotinu gorućih pitanja starije generacije, a to čini izravno i jasno, zahtjevno, ali i milosrdno. Potiče i u mlađima one niti iskona, one Kristove vječne poruke, koje unatoč trpljenu, uvijek rađaju zadovoljstvom i radošću. On hrabri i nastoji pomoći starijim osobama da se životno pozicioniraju kao oni koji grade i vole, koji svome potomstvu žele pomoći, a ne smetati. Jednostavno dokazati da starost može biti radost i da nije samo žalopojka i bolest. Knjigu bi trebali pročitati naši stariji – možda će im to biti poticajan dar – da svoje zemne dane ili godine prožive radosno. Evo malo napomena autora koji savjetuje: „Moramo otići čistih ruku!“

******

Što je veći mir, što je više plemenitosti, to je lakše opraštati, zaboravljati, miriti se, promijeniti neprijatelje u prijatelje. Otići moramo čistih ruku. Zato postojano ucrtavajmo taj starački potez u sebi.

**********

Svaka stvar ima i svoju sjenu, ali ima i sunčanu stranu. Zašto ne bismo posvuda tražili sunce: dobru volju u ljudima, u prirodi ljepotu, u djeci sreću i razigranost, u unutrašnjem miru Božji osmijeh? Ima tisuću razloga, da svakoga dana budemo zadovoljni.

*********

Samo jednom smo stari – učinimo tada svoju starost lijepom i bogatom!

**********

I s bolesnim nogama također se treba pomiriti. No, prije pokušaj sve drugo!

Tvrdi uvez, 224 str. Narudžbe: hkzmiportal@gmail.com
098 9600 917, cijena 100 kn
___________________________________________________________________________

MILOVANI – ZA VJERU I NAROD

Hvale je vrijedan napor autora ove knjige Mate Krajine da osvijetli život toga istaknutog istarskog Hrvata, domoljuba, čovjeka puka i od puka, člana dičnoga hrvatskoga istarskog plemena Milovana. Iako ovo nije historiografsko djelo, nego publicističko, Krajina je uspjelo, akribično, upravo minuciozno rekonstruirao povijesno ozračje vremena u kojemu je Antun živio i stradao (a to je ključ ispravnog razumijevanja povijesti!), spretno ga povezavši s nekim aktualijama u kojima je njegov sin msgr. Ivan, porečko-pulski biskup u miru, branio iste vrjednote hrvatstva i katolištva za koje je njegov otac položio život.

Hoće li i kako u istarskoj Crkvi i istarskome puku živjeti hrvatstvo koje su prethodni naraštaji tako gorljivo branili i obranili? Vrijeme će pokazati kako će i koliko će „krasna zemlja, Istra mila“ biti „dom roda hrvatskog“; vrijeme će pokazati jesmo li njihovi dostojni baštinici. (Dr. sc. Vladimir Lončarević)

TVRDI UVEZ, 224 str, Cijena 100,00
Narudžbe: hkzmiportal@gmail.com
098 9600917

 

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!