Aktualno

DR. RATKO PERIĆ: PILAT ISUSU – “TI MENI O ISTINI DOK JA IMAM MOĆ…?”

 

 

Čitluk: Biskup dr. Ratko Perić blagoslovio kamen temeljac nove župne crkve

****

Izdvajamo:

Polazeći od svetkovinskog Evanđelja po Ivanu (18,33-37) biskup je podsjetio da židovski sinedrij nije imao nikakva drugog razloga, osim vraške zavisti, da preda Isusa Pilatu na smrt. To što se Isus naziva Sinom Božjim nije bogohula, kako su se Židovi ježili, nego najveća božanska istina, ali do koje Pilat ne drži i to ne ulazi u njegovu sudačku kompetenciju. Zato su izmislili politički razlog tvrdeći da Isus nastupa kao Kralj, i to Kralj židovski, koji želi oteti Pilatu sudačku stolicu. Mislili su da ni to ne će olako proći, pa su za svaki slučaj „uvjerili“ Pilata na drugi način, koji nije izišao iz mode ni tada ni sada! Isus je na Pilatove upite jasno protumačio da on ne nastupa kao politički kralj, da ne propovijeda političko zemaljsko Kraljevstvo, jer bi ga inače oružjem branili njegovi učenici, da su glavne karakteristike njegova nadzemaljskoga Kraljevstva pravda i istina. I tko je od istine sluša Njegov glas. Na to je Poncije Pilat, vrhovni sudac u Judeji, samo odmahnuo rukom, što prevedeno znači: Ti meni o istini kada ja imam moć i ovlast istinu nazvati laži, a laž istinom!
Biskup je također podsjetio da bi bilo pravo, pošteno i svjedočki da saborski izaslanici katoličke vjere glasuju u parlamentima za istinu koju kao vjernici u katekizmu čitaju i u Crkvi čuju i u koju sami vjeruju u odnosu na život kao Božji dar, na ženidbu muškarca i žene kao Božji prirodni zakon, i na katolički odgoj djece. Sve druge sekularističke „konvencije“ i tzv. „sporazumi“ s tim u vezi mogu odvesti u moralnu perverziju koja se sutra može svima obiti o glavu.
Župnik se nada i Bogu preporučuje sve župljane, i aktualne i koji su odselili u druge krajeve svijeta, da svojim radom i darom podignu novu crkvu, ali očekuje pomoć i od drugih dobročinitelja i vjernika.

Blagoslov kamena temeljca nove župne crkve

Zanima nas Tvoje mišljenje!