Aktualno

NOVI BROJ GLASA KONCILA

Novi broj Glas Koncila

“Moliti i djelovati za očuvanje dara vode”, glavni je naslov 36. ovogodišnjega broja Glasa Koncila, s nadnevkom od nedjelje 9. rujna, posvećen poruci pape Franje za IV. svjetski molitveni dan za skrb o stvorenju.

Zagreb, (IKA) – “Moliti i djelovati za očuvanje dara vode”, glavni je naslov 36. ovogodišnjega broja Glasa Koncila, s nadnevkom od nedjelje 9. rujna, posvećen poruci pape Franje za IV. svjetski molitveni dan za skrb o stvorenju. “Hitno su potrebni zajednički projekti i konkretni čini, imajući na umu da je svaka privatizacija prirodnoga dobra voda koja ide na štetu ljudskomu pravu da joj pristupi nedopustiva… Ne možemo dopustiti da se mora i oceani napune velikim plohama plutajuće plastike. I zbog tog smo se hitnoga stanja pozvani zauzimati, s aktivnim mentalitetom, moleći kao da sve ovisi o božanskoj Providnosti, a djelujući kao da sve ovisi o nama”, poručio je Sveti Otac.
U uredničkom komentaru “Lutanja hrvatske državne politike” glavni urednik Ivan Miklenić upozorio je na važna pitanja hrvatskoga društva. “Reforma školstva, opstanak hrvatske brodogradnje i opstruiranje i podcjenjivanje više od 10 posto hrvatskoga biračkoga tijela – tek su neka od brojnih aktualnih pitanja koja traže odgovore, a koja otkrivaju zabrinjavajuće lutanje hrvatske državne politike, koja kao da je opet gotovo potpuno izgubila iz vida što je stvarno hrvatsko opće dobro”, napisao je među ostalim glavni urednik GK.
Predsjednik Etičkoga povjerenstva Hrvatskoga psihijatrijskoga društva doc. dr. Trpimir Glavina upozorava na obiteljske i bračne krize. “Nametnuta brzina življenja, potenciranje materijalnoga koncepta života, hedonizam, relativiziranje i konformizam, koji uglavnom daju instantne i brze rezultate, potiču u čovjeku egoizam i sebičnost. I mi smo na ovim našim prostorima, kao i veći dio svijeta, nekako prebrzo ušli u sve te promjene, što uz pozitivne nosi i negativne posljedice, pa često govorimo da se sve manje družimo, razgovaramo, da smo sve više otuđeni, sami”, napomenuo je dr. Glavina.
U povodu pedesete obljetnice nasilnoga gušenja praškoga proljeća Darko Grden napisao je teološki osvrt o tome kako su rasplinute nade “socijalizma s ljudskim licem” i trenutcima u kojima su se 1968. zatekli nekadašnji i današnji crkveni velikodostojnici češke i slovačke Crkve. “Praško proljeće, za koje je katolička baza u početku mislila da je ‘trik komunista’ kako bi se održali na vlasti, pokazalo se, premda kratko, dovoljnim da u Crkvu, koja je do tada bila posve izolirana od univerzalne Crkve, prodru prvine koncilske obnove”, stoji u osvrtu.
U redovitim rubrikama izvještava se i o početku nove školske godine, kao i proslavi 20. obljetnice pohoda svetoga pape Ivana Pavla II., uz misno slavlje i izložbu u Mariji Bistrici. Detaljno se izvještava i o brojnim događajima s “Dana ludbreške Svete nedjelje”. Stjepan Androić piše u rubrici “Propisi-pravo-pravda” o potrebi pojednostavnjivanja naplate doprinosa za mirovinsko osiguranje. “Zašto je hrvatska administracija tako komplicirana?”, pitala se i Đurđica Ivanišević Lieb u “Zapažanjima”, tematizirajući medijske napise o štrajku u “Uljaniku” i drugim temama. “Kemijska je industrija u Europi u dva desetljeća od skeptika postala promotor najstrože, najopsežnije i najskuplje regulacije kemikalija na svijetu”, upozorio je dr. Valerije Vrček u rubrici “Prigovor znanosti”.
Redovita reportaža je iz župe Bjelovarsko-križevačke biskupije u mjestu Rakovcu nedaleko od Vrbovca. Župnik mr. Darko Rogina posljednje dvije godine upravlja župom sa 2300 vjernika i obnavlja pastoral koji je stagnirao tri i pol desetljeća. Vesna Škegro, pastoralna suradnica i župna vijećnica u Brestju, svjedoči kako se i s petero djece može biti vjernicom laikinjom aktivnom u Crkvi.
Predsjednik Društva prijatelja glagoljice Darko Žubrinić govori o iznimnom međunarodnom značenju glagoljičke baštine i 25. obljetnici djelovanja društva. Povijesni feljton analizira misiju o. Stjepana Drenoczyja glede sjedinjenja kršćana. Predstavljen je i katolički oblikovatelj kulture, vrstan skladatelj i glazbenik te proučavatelj renesansnoga slikarstva Ivan Kokot.
Kako do istine u medijima, s pitanjem “jesu li redovnice u Irskoj zaista ubijale?”, suočava se rubrika “Naši razgovori”. Predsjednik udruge “Putevi milosti” Krešo Žarković piše o aktivnostima na putovima dobrote te udruge koja uz osječko sjedište ima i dva ogranka u Lipiku i Donjem Miholjcu.
Posljednja stranica, uz fotogovor posvećen dvanaestorici preminulih vatrogasaca na Kornatima 2007. godine, donosi novu karikaturu Srećka Puntarića Felixa i enigmatski kutak za školarce.

Zanima nas Tvoje mišljenje!