NA ISTOM VALU

GDJE JE LIVNO?

 

 

 

https://direktno.hr/direkt/li-livno-bosna-ili-hercegovinag-28-posto-citatelja-smatra-da-i-neki-da-dalmacija-evo-zasto-129284/ 

Čitajte: www.direktno.hr

 

Za kraj ostavili smo razmišljanje Tomislava Bandova, jednog ‘nerođenog Livnjaka’, koji je potaknut našom anketom napisao:

“Mene kao nerođenog Livnjaka ne smeta to pitanje gdje je Livno, u Bosni ili Hercegovini, alime smeta kada se ono postavlja svijetu. Pa valjda Livnjake treba pitati što su i kako se osjećaju.

Danas se Livnjaci, s obzirom na stubokom izmijenjene političke prilike i političku ulogu Livna u BiH, najmanje, s razlogom, izjašnjavaju Bosancima, jer je fokus onoga što danas čini Bosnu Bosnom udaljenije od hrvatskog identiteta više nego ikad do sada, dok su oni koji su se izjašnjavali Bosancima u Livnu nekad bili većina, što je bio utjecaj i komunističke politike razbijanja homogenog hrvatskog korpusa kojemu je Livno pripadalo zajedno sa zapadnom Hercegovinom. Tako će se npr. crkveno katoličko biskupijsko sjedište u budućnosti premjestiti iz Banja Luke u Livno, što je neminovnost.

Dakle, Livno je doslovno geografski, politički i kulturološki Herceg-Bosna (za mene je to područje do Kupresa), u čemu je više Herceg, a manje Bosna, ne zato da bi ispalo da se netko ograđuje od Bosanaca, jer oni nisu ništa manje vrijedni od Hercegovaca, nego zato što je to, pogotovo danas, uistinu tako.

Geografski se Livno nalazi na graničnom području Dalmacije, Bosne, i Hercegovine s geografskim obilježjima sve tri regije, ali s dominantnim mentalitetnim i običajnim utjecajem Dalmacije, tj. Zagore, tj. Cetinske krajine i Hercegovine i sa stanovništvom porijeklom 95% iz Dalmacije.

Govori se ikavicom, pjeva se ganga i bećarac, suše se pršuti, sve livanjske vode slijevaju se u Jadran, djecu se šalje na školovanje u Mostar, Split i Zagreb, liječi se u Mostaru i Splitu, radi se u Dalmaciji, za Veliku Gospu se hodočasti u Sinj ‘oduvijek’, u Brelima se kupa kao ‘dobar dan’, navija se za Dinamo i Hajduk u podjednakom omjeru, a povijesno je Livno grad ilirskog plemena Delmata, a kasnije ‘Hercegova zemlja’ i Banovina Hrvatska, naravno i uz povijest koja je pripadala Bosni kao kraljevini, a nekada je pripadao splitskoj nadbiskupiji i mostarskoj biskupiji da bi u komunizmu bio pripojen onoj Banjolučkoj s ciljem, kao što sam već napisao, razbijanja homogenog hrvatskog korpusa.
Mnogo toga se još može napisati, ali ukratko; to je moje viđenje Livna i onoga kako se ja osjećam”.

Zanima nas Tvoje mišljenje!