Crkva i Domovina

VLČ. JOZO MARIO TOLJ: DRAGI MIOVCI, NJEGUJTE LJUBAV I ČUVAJTE SLOBODU

Iz govora utemeljitelja i duhovnika HKZ-a „MI“ 20. svibnja 2018. u Trogiru

 

Danas, na rođendan Crkve – Duhove, uz čestitku miovcima ističem još jednu našu odrednicu, a to je poštivanje hijerarhijskog ustroja Crkve. U tom duhu ponajprije upućujem pozdrave splitsko – makarskome nadbiskupu dr. Marinu Barišiću. Zahvaljujem povjereniku za mlade iste biskupije dr. don Mihaelu Proviću, na predslavljenju svete mise i prigodnoj homiliji, te na svemu što čini za mlade u različitim zajednicama, pa i za nas miovce. Posebnu zahvalnost odajem našem župniku don Vinku Sanaderu, koji na sebi svojstven i već prepoznatljiv stil, ustrajno i uspješno formira generacije mladih baš preko programa Hrvatskog katoličkog zbora „MI“. Pozdravljam i predstavnike civilnih vlasti, dožupana i dogradonačelnicu i sve vas koji ste u ovako lijepom broju danas ovdje. Roditeljima upućujem zahvalu, jer puno toga ovisi i njima. Zahvaljujem i za današnje pjevanje na misi, a evo sada i u dvorani.

Braćo i sestre, dragi miovci, uobičajilo je se i ukorijenilo kukanje među nama, ali zato nema velika opravdanja. Ako ćemo iskreno, možda mi nikada kroz povijest – u političkom i geopolitičkom smislu – nismo bolje stajali. Imamo svoju državu! Nama svima treba više optimizma, a još više kršćanske nade. Kada su nas mlade svećenike šezdesetih godina redili za mladomisnike jedan nam je isusovac savjetovao da barem sljedećih petnaest godina održimo zanos, da gorimo za Krista i Crkvu. A onda je dometnuo da će poslije tijek života sve lijepo regulirati, da će se malo usporiti tijelom ali duhom neće. Napomenuo nam je da čitamo što više. Zato kad danas kod nas stvari ne idu može se ponoviti: Ili nešto nije u redu s osobom ili s bogoslovijom!

Nadalje, danas nije dovoljno da pojedinac sam odgovara izazovima, nego nama treba organizacija, jer samo tako možemo osvajati ljubavlju sve sfere života. Što možemo činiti? Valja nam ustrajati i ići od pojedinca do pojedinca i poticati da u njima više zaživi svijest odgovornosti. Nećemo postići spektakularne uspjehe, ali ćemo svakako uspjeti toliko da ćemo se imati čemu radovati. Danas štošta izgleda nemoguće, ali što je nemoguće ljudima moguće je Bogu. Ljudi mogu sve, samo ako su s Bogom. Neka nas pouči današnji primjer na Duhove, kada apostoli nakon zatvorenosti u strahu, nakon silaska Duha Svetoga otvaraju vrata i hrabro počinju naviještati Evanđelje svijetu.

Posebno sve potičem da se uključe u društveni i politički život. Mi nemamo svoje stranke, nego su sve stranke naše. Zajednička poruka i savjet svima nama bi bio da se ne damo zarobiti stranačkom stegom do te mjere da niječemo Boga. Miovci ne smiju dopustiti da ih se u društvenom smislu stjera u izolaciju i na margine svijeta, niti da ih nepromišljenosti različitih stranačkih programa okrenu protiv Boga, Crkve i bližnjega. Vjeru nam nitko ne može i ne smije ukalupiti u uski okvir stranačkih programa. Ne bi bilo pametno dopustiti da nas uvjere da je sve oko nas daleko od Boga i Crkve. Naprotiv, kod nas je još puno vjere i kršćanske kulture. Pogledajte samo našu proslavu Duhova danas. U našim strankama još se može lijepo angažirati, ali u svemu čuvajte svoju slobodu i kršćansko dostojanstvo. Ima načela s kojima nema trgovine – ne smije se zanijekati Boga i vječne istine, ma kako teško bilo! Nema te stranke koja neće barem u dubini duše poštivati plemenita kršćanska načela…

Stoga, dragi miovci, uz želju da njegujemo ljubav i slobodu zahvaljujem svima, na svemu što činite za Boga i Hrvatsku dragu!

Ostanimo Crkva, Mi – mlada Crkva svjesna sebe, nova kvaliteta koju u bratskoj ljubavi, od nas čini Krist. Možemo svi više i bolje! Još jedanput , dragi miovci, Sretan treći rođendan!

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!