Aktualno

BOG JE DEMOKRATIČAN

Piše: Damir Jelić

 

Ja sam Gospodin, Bog tvoj,

nemaj drugih bogova uz mene

 

Bog ili obezvučeni pozdrav bok

Jednom sam, još kao mladić, tako pozdravio u Dalmaciji, a odzdravljeno mi je i Hrvati. Bog i Hrvati. Odrastanjem je sve više pozdrav postajao prepoznatljiv; kao da živi u meni tisuću godina. Kreposno je u susretima s ljudima posvijestiti Božju prisutnost već u pozdravu. Prvom ili zadnjem dnevnom ili, možda, životnom susretu.

Stojim pred Deset Božjih zapovijedi. On je postavio pravila igre. Zakon. Vrlo kratak zakon s malo članaka. I bez podzakonskih akata. Na Mojsijevu kamenu kao ishodištu naše uljudbe. Kao praOtac našega kamena kojim smo kročili u osvijetljenu povijest. Bašćanska ploča čiji zvuk klesanja i  danas struji svakim hrvatskim bilom.Ako ne postoje pravila igre, sve je dopušteno. Sve je dopušteno, pa se igra ne može ni igrati. Besmisleno je. Zapovijed traži poslušnost. Po sluhu treba slušati. Slušati u tišini i šutnji. Tek tada se može čuti. Čuti vanjski zvuk i Riječ. Čuti vlastitu nutrinu gdje iz dubina srca progovara savjest. Intuicija. Cijela je tajna ljudskoga življenja čistiti vlastito srce i slijediti ga na putu savjesti. Najbolji svjetionici na tom uzburkanom putu su Božje zapovijedi.

Zakon. Skup pravila: što se smije ili ne smije činiti da bi društvo moglo funkcionirati. Određene norme koje nam olakšavaju život. Zapovijed je najviši oblik poštivanja zakona. Riječ zakon krije u svojim jezičnim dubinama nešto što nam je potrebno za konac ili za konačište! Dakle, pravila igre po kojima igramo utakmicu života, ali za krajnji, konačni, rezultat. Sudac je savršen i ne mora za nama trčati jer je Njemu ishod utakmice unaprijed znan. Ovaj je zakon za čovjeka otkupljujući i u dubinama mnogih profanih propisa krije se spasonosna jezgra. U nekim slavenskim jezicima konac označava kraj. U hrvatskom jeziku konac s iglom povezuje dvije tkanine u jednu cjelinu. Kraj, tj. konac, povezuje život sa životom u Vječnosti uz vječitu vjeru u Zakonodavca koji savršeno sudi.

 

Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene!

Bog nam se predstavlja. Stavlja sebe ispred nas. Pred staviti. Sjećam se šaljivih trenutaka kad sam učio sina predstaviti se pri upoznavanju. Djeca nemaju vremena pa im je puno jednostavnije pljesnuti se rukama – dati pet. Tada ne moraju zastati, već su cijelo vrijeme u pokretu. I još bitnije, ne moraju precizno pogoditi tuđu ruku vlastitom. Kada su starija, još moraju savladati neugodu izravnoga pogleda u oči sugovornika. Kako je upoznavanje kristalno lijepo osmišljeno: i riječima, i rukovanjem, i pogledom istovremeno. Bilo je trenutaka u kojima sam se pri prvom stisku ruke i pogledu u oči osjećao kao pročitana knjiga. Stisak, bistrina pogleda i boja glasa odavale su iskonsku snagu čovjeka; baštinu svetoga hrvatskoga pradjedovskog zavjeta.

Kao gimnazijalcu najveća mi je ljubav bila rukomet. Na Dubovcu smo trenirali na otvorenom igralištu. Snijezi, kiše i promjene temperature načele su prečku na jednom drvenom golu. Cijela se ekipa trudila pogoditi prečku kako bismo je otkinuli. Puni energije ljutili smo trenera zbog besmislena cilja. Natjecali smo se tko će jačom snagom udarca raspršiti drvenu gredu. Osjećao sam top u ruci. Vraćajući se s treninga kući jedne jorgovanom zasićene proljetne noći prepao sam se misli koja mi je bljesnula:
„Kako je snažna Božja ruka!“

Rukovanje na svetoj misi s izricanjem Kristova mira pokušajmo prenijeti u najobičniji dnevni susret. Velik je blagoslov željeti dobro ljudima i otvarati ih dobru; blagoslivljati ih i preporučivati Gospodinu. Svevišnji nas je postavio na raskrižje; koje čudo da je i na tom mjestu prisutan naš, moj, tvoj križ! On nam daje upute kuda i kamo valja ići. I izrazito je majčinski nježan.

Demokratičan? Da. U konačnici odabir je prepušten nama samima. Jer, zapovijed ne glasi Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemaj drugih bogova! Bog nam govori da odabirom Njega nemamo drugih bogova uz Njega: Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene, može biti izrečeno samo neizmjernom snagom ljubavi.

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!