Aktualno

CRTICA IZ POVIJESTI

Mila domovino…

Zoru mnogih naroda poznamo tek po basnama, koje su nikle možda iz glava pjesničkih pastira, a Hrvati mogu se ponositi, što je njihovu zoru opisao cesar Konstantin Porfirogenet. (…)
Naša je domovina sva prošlost, sva sadašnjost i sva budućnost našega naroda. Je li dostojna naša domovina, da je ljubimo, da za nju radimo, da se za nju borimo? Ta plodna je i krasna, sveta i slavna, pa kako da je ne ljubimo? Odisej ljubio je neizmjerno svoju malenu i kršnu Itaku. Tko da ne ljubi svu slavu, svu muku, sve patnje, svu prolivenu krv, svu povijest svoga naroda? Kakvo je ono srce, koje izdaje sve svete uspomene svoga naroda, svu prošlost, sadašnjost i budućnost, svu borbu za slobodu, sve spomenike, sve grobnice iz davnih dana, sve svježe grobove, i grobove u kojima ćemo mi počivati, i grobove naših najdaljnjih potomaka? Hrvati, ljubimo svoju domovinu, radimo za nju, neustrašivo se borimo za nju, sve žrtvujmo, a vi, plemenite kćeri našega naroda, vi nas sokolite, u našoj borbi neka nas prate vaše pobude, vaši uzdisaji, vaše molitve! Ako se razori kojemu otačbeniku njegovo ognjište, ako mu se uništi sva obiteljska sreća, otarite potajice svoje suze, pa onda sokolite druge.

Krasna zemlja, u kojoj mi živimo, i more, koje cjeliva njezine obale, i mi svi ovdje i svi ostali Hrvati, i naš milozvučni i sjajni, stari i uvijek mladi hrvatski jezik, i to je naša domovina. Sva naša prošlost, sadašnjost i budućnost; svi naši umnici i junaci, mrtvi i živi, i oni koji će se roditi od hrvatske majke, i to je naša domovina. Sva borba, sva čežnja, sve suze za slobodom, i to je naša domovina. Sve to ukupno naša je domovina; pa i sve ruševine starih gradova po humcima i brdima; svi razoreni hramovi i sve one svete iskopane ploče, svi slomljeni mramorni stupovi i sva grobišta, sve naše patnje i sva naša slava, sve to ukupno, sve je to domovina naša! A tko da sve to ne ljubi? Tko da sve to izda?… Oj mila, sveta i slavna domovino naša, mi svi, tvoja djeca, želimo, hoćemo, borit ćemo se, da bude što prije ujedinjena, slobodna i samostalna! Živila Hrvatska!

 

Evgenij Kumičić (Iz govora u Karlovcu, 22. svibnja 1893.)

Zanima nas Tvoje mišljenje!